ANPR camera’s zijn operationeel

LIER

ANPR staat voor “automatic number plate recognition” en verwijst naar de inzet van intelligente camera’s voor nummerplaatherkenning. Een ANPR-camera registreert alle nummerplaten over een breedte van twee rijstroken, maakt een foto van de nummerplaat en van de auto, en toetst die gegevens af aan lijsten van bijvoorbeeld niet-verzekerde, niet-gekeurde of gestolen voertuigen. De eigenaar van een voertuig dat op deze ‘blacklist’ staat , krijgt een boete, wordt opgespoord of zelfs indien mogelijk meteen geïntercepteerd door een aangestuurde politiepatrouille. Het systeem leest ook probleemloos buitenlandse én gepersonaliseerde nummerplaten. Ook kunnen deze beelden herbekeken worden indien ze nodig zijn bij een onderzoek ( vb inbrakenplaag of opsporing van criminelen) . De ANPR camera op de Grote Markt is de enige camera die ook ingezet zal worden bij het autoluw regime van de stad ( toegangscontrole). De camera’s zullen gebruikt worden voor gerechtelijke feiten.

In Lier zullen er 9 sites maw 18 camera’s operationeel zijn :

  •          Antwerpsesteenweg ,(2)
  •          Hagenbroeksesteenweg
  •          Aarschotsesteenweg
  •          Mechelbaan
  •          Mechelsesteenweg (2)
  •          Liersesteenweg ( grondgebied Emblem- grens Lier )
  •          Grote Markt ( regime autoluw)

In de toekomst zullen deze 9 sites ook verbonden worden via een bovenlokale server.

“De camera’s zullen ook in verbinding staan met de toezichtcamera’s van stad Lier om zo nog een duidelijker beeld te krijgen van wat er leeft in Lier,” zegt de politie van Lier. “Heel het toezichtscameranetwerk is dit jaar vernieuwd naar HD camera’s en enkele multi-lenscamera’s . Op die manier krijgen wij haarscherpe beelden binnen en kunnen we via verschillende hoeken bepaalde straten en plaatsen bekijken.”

“Op dit moment hebben we 40 camera’s die actief zijn. Er worden voor dit jaar nog enkele camera’s extra voorzien : eentje aan het Moevement en eentje aan de Paardendrink.Deze noodzakelijke kosten kaderen in onze visie om te blijven investeren in nieuwe technologieën zodat we op een efficiënte en performante manier kunnen blijven werken.”