10 vragen aan… Kurt De Belder (Groen)

10 vragen aan… Kurt De Belder (Groen)

RANST – Regioranst.be stelde afgelopen week per mail ’10 vragen aan’ alle gemeenteraadsleden. De reeks ’10 vragen aan…’, zal elke zaterdagochtend online staan, ideaal om bij een lekker kop koffie en boterham wat lectuur te hebben om het weekend te starten.


Wie? Kurt De Belder (Groen)
Functie?
Gemeenteraadslid
Jaarlijks brutoloon als gemeenteraadslid: zitpenning van maximum 120 euro/gemeenteraad
Betalende mandaten: geen info
Beroep: Leerkracht basisschool

 

 


Wat doet u in het dagelijkse leven?

“Ik ben leerkracht van het vijfde leerjaar in Basisschool Sint-Eduardus te Schoten. Daar ben ik ook verantwoordelijk voor het taalbeleid en de milieuwerking. Als taalbeleidsverantwoordelijke sta ik in voor het project ‘Leesplezier op school’.”

Op welke realisering bent u het meeste tevreden de afgelopen legislatuur?

“Als groenen deden we de voorbije jaren vele positieve voorstellen. Vaak merkten we dat de Open VLD-CD&V-meerderheid geen interesse had voor onze ‘Het kan anders’-ideeën.

We gaven echter niet op en bleven onze ideeën herhalen. Het gemeentebestuur kon ze niet blijven negeren en we zorgden voor de eerste Ranstse fietsstraten en speelstraten.
Ook brachten we verkeersveiligheidsproblemen vaak op de gemeenteraad. Soms ging men ermee aan het werk en gebeurde er wat. Zo werd de Emblemse Dorpstraat -na 3,5 jaar wachten- eindelijk een zone 30 en werd er een fietssuggestiestrook aangebracht.
We zijn ook blij dat we onze rol speelden om de kastanjelaars in de Kasteeldreef te redden. Ze waren zo goed als gekapt, maar door extra onderzoek bleek dit niet nodig.”Wat is de sterkte van uw partij en wat wil u nog bereiken in de toekomst?
“Steeds meer Ranstenaars geloven in ons verhaal en beseffen dat we kunnen zorgen voor een verfrissend beleid na 12 jaar stilstand. Een groep enthousiaste mensen staat klaar bij Groen. We geloven dat het anders kan.
We willen natuurlijk vanaf 2019 deelnemen aan het beleid, maar dit kan enkel op basis van programmapunten.”

Wat kan er nog beter in onze gemeente?
“Als groenen hebben we ideeën over heel wat beleidsdomeinen. We willen garant staan voor een écht fietsbeleid, met bijzondere aandacht voor de heraanleg van de onveilige en oncomfortabele fietspaden. Tijdens 12 jaar Open VLD-CD&V-bestuur werden slechts 5 km fietspad heraangelegd. Als groenen deden we het op 6 jaar (tussen 2000 en 2006) heel wat beter door 9 km fietspaden veiliger én comfortabeler te maken.

Ook willen we inwoners met goede ideeën voor hun woonwijk financieel ondersteunen met een wijkbudget. Burgers worden zo meer betrokken bij het beleid.
Natuurlijk willen we ook inzetten op aangenamere dorpskernen en wijken. Grijs mag niet langer de enige kleur zijn daar.
Onze gemeente ondertekenende het Burgemeestersconvenant en wil tegen 2020 20% CO² reduceren. Helaas wil ons gemeentebestuur onze inwoners niet laten deelnemen aan bestaande initiatieven als groepsaankopen voor dakisolatie en elektrische fietsen. Dit moet anders.
Nieuwe woonwijken willen we zo duurzaam mogelijk inrichten, met bijzondere aandacht voor publieke groene ruimtes. Het kan niet meer dat een projectontwikkelaar enkel gaat voor maximale winst. Een aangename, groene wijk moet voortaan het uitgangspunt zijn.

Ook het cultuurbeleid willen we herbekijken, met bijzondere aandacht voor een cultuuraanbod voor kinderen en ouderen. Het zijn deze mensen die zich moeilijker kunnen verplaatsen voor een degelijk cultuuraanbod in de centrumsteden.”

Wat is uw favoriete plek in onze gemeente?
“Genieten en werken in onze tuin kunnen me echt ontspannen.”Wat is uw favoriete gerecht?
“Een favoriet gerecht heb ik niet echt, maar tijdens vakanties probeer ik gewoon heel wat regionale gerechten uit.”Welk talent had u graag gehad?
“Op onze voorstellen in de gemeenteraad krijgen we te vaak antwoorden waaruit blijkt dat de meerderheidspartijen het voorstel amper bestudeerd hebben. Af en toe wat kordater zijn… en duidelijk stellen dat je verwacht dat men voorstellen serieus behandelt zou voor me een pluspunt zijn.”

Welke hobby beoefent u?

“Ik ben een fervent fietsers. Vandaar m’n interesse om van Ranst een aantrekkelijke gemeente te maken met een attractief fietsbeleid. Ook het werken in de tuin -met het oog op een stukje biodiversiteit in de eigen tuin- trekt me erg aan. Ook reizen boeit me erg, met extra aandacht voor natuur en cultuur ter plekke.”

Wat zou u zeker nog eens willen doen in uw leven?

“Als groenen brengen we al jaren een hoopvol en verbindend verhaal, ook in onze eigen gemeente. We willen niet aan de kant blijven staan en hopen na de gemeenteraadsverkiezingen deel uit te maken van het gemeentebestuur. Ik wil meewerken om onze ideeën om te zetten concrete acties.”

Wat is uw favoriete vakantiebestemming?
“Geef mij maar het noorden van Europa. Een fantastische natuur en… lekker koel.”


LEES OOK: