Achtste editie van winterwandelingen in de regio

Achtste editie van winterwandelingen in de regio

ZANDHOVEN/RANST/ZOERSEL/LILLE – Deze winter start het Land van Playsantien al met de achtste editie van het winterwandelfestijn. Dat zijn vier heerlijk winterse wandelingen met onderweg iets lekkers om je te verwarmen of om je op krachten te laten komen.

Alle wandelingen richten zich zowel tot de recreatieve wandelaar en de meer geoefende wandelaar als gezinnen met kinderen. Deelname kost 5,00 EUR per persoon (incl. proevertjes onderweg).

Een overzicht. Opgelet: voor sommige wandelingen moet je op voorhand inschrijven:


Zondag 21 januari: Wintertrip langs trage wegen – 10 kilometer – Zandhoven
Tijdens de wandeling ontdekken we de vele  trage wegen in de gemeente Zandhoven. Vanuit het centrum stappen we langs smalle veldwegen en bospaden richting Massenhoven. Bij het hof van Montens krijgen we een deskundige uitleg van onze plaatselijke gids. Onderweg worden we verwend met winterse lekkernijen. Trek je wandelschoenen aan en kom mee genieten en proeven!

Hoe inschrijven: verplicht, paula.henderickx@skynet.be, 0475 59 32 76
Vertrek: Lokaal van de Koninklijke Harmonie, Schriekweg 5a, 2240 Zandhoven
Vertrekuren: vrij vertrek tussen 11.30 en 14.00 uur
Meer informatie:  Paula Henderickx (paula.henderickx@skynet.be, 0475 59 32 76) 


Zondag 28 januari: Beleef Ranst in de winter! – 8.5 km – Ranst
Tijdens deze wandeling op maat van echte natuurliefhebbers en gezinnen met kinderen bewonder je het bezinnings- en ontmoetingscentrum ‘Hof Zevenbergen’. Dit 18de eeuwse kasteel in rococostijl kent een lange geschiedenis en is sinds 1977 in beheer van vzw Hof Zevenbergen. Onderweg kan je met al je zintuigen genieten in het prachtige Zevenbergenbos, een beschermd natuurgebied, beheerd door werkgroep Natuurpunt Zevenbergenbos. Het bos lijkt schijnbaar nog in winterrust, maar met een beetje geluk zie je een goudhaantje, mezensoorten of een schichtige ijsvogel met zijn opvallende kleuren.

Na de boswandeling loop je over het domein van dienstverleningscentrum Zevenbergen. Zij begeleiden kinderen en volwassenen met een complexe, meervoudige handicap. Je kan proeven van een heerlijk geurend pompoensoepje. De pompoenen zijn gekweekt in de volkstuintjes op het domein met bewoners van DVC Zevenbergen en vrijwilligers uit de buurt. De kinderen kunnen heerlijk vertoeven in de kinderboerderij.

Stevig schoeisel is aangeraden. Honden zijn buiten toegelaten aan de leiband. De honden zijn binnen niet toegelaten.

Hoe inschrijven: inschrijvingsgeld ter plaatse cash betalen.
Wil je na de wandeling (vanaf 17.00 uur) genieten van een driegangenmenu aan het vertrekpunt, dan ben je verplicht om zowel voor de wandeling als voor het driegangenmenu in te schrijven voor 18 januari op www.ranst.be. Het aantal plaatsen is beperkt dus snel inschrijven is de boodschap.
Prijzen driegangenmenu: 18,00 EUR (volwassene), 12,00 EUR (kind tot 12 jaar)

Vertrek: Okra Ranst, Valkenlaan 1, 2520 Ranst
Vertrekuren: vrij vertrek tussen 13.00 en 15.00 uur
Meer informatie: 03 225 34 19 of karen.wallebroek@ranst.be


 Zondag 11 februari: Valentijnswandeling  – Zoersel – 9 kilometer
Liefde en verleiding zijn warme tegenpolen van de gure noorderwind, van sneeuw, regen en van de soms ijskoude wintermaand februari. Liefde van een partner, van goede vrienden en van familie doet enorm veel deugd. Toerisme Zoersel wil dat je eens extra van de liefde geniet en zorgt daarbij voor de verleiding met liefdevol bereide streekeigen producten, met winterlandschappen en verborgen hoekjes, waar de gemeente Sint-Antonius Zoersel zo rijk aan is.

Echt een wandeling om te doen met al wie je lief of dierbaar is en om deze liefdes- en vriendschapsbanden aan te sterken en te genieten van winterse lekkernijen. Na de wandeling en de lekkernijen, kan je terug naar huis, gesterkt door de warmte van… Zoersel.

Deze wandeling is toegankelijk voor buggy’s en rolwagens.

Hoe inschrijven: voor 9 februari inschrijven via www.toerismezoersel.be of 03 298 00 00 of toerisme@zoersel.be
Vertrek: De Kapel (feestzaal van het gemeentehuis van Zoersel), Handelslei 167, 2980 Sint-Antonius Zoersel
Vertrekuren: vrij vertrek tussen 12.00 en 15.00 uur (aankomst ten laatste om 18.00 uur)
Meer informatie: 03 298 00 00 en www.toerismezoersel.be


Zondag 18 februari: Puijel, 2018 – 9.5 kilometer – Lille
We confronteren even het hedendaagse Puijel (Poederlee) met zijn boeiend verleden. We vertrekken door woonwijken maar komen snel in open landbouwruimte mee mega(pluim)veestallen. Op weg naar het gehucht Heerle passeren we het bedrijf van boer Joris Willems, o.a. leverancier van de gerst voor de Gageleer – het bier van Natuurpunt. We kronkelen dan door het natuurreservaat Den Haert om zo langs de Aa te belanden. Het verbrande – volledig verdwenen – kasteel ‘Hof van Poederlee’ (1536) spreekt tot de verbeelding. Een paar unieke stukken – spreeuwenpotten – uit de opgravingen, zal je kunnen bekijken. We komen langs de motte en de vistrap op de Aa, heel recent aangelegd om de vissen stroomopwaarts de gelegenheid te geven te paaien. Eindigen doen we met een andere monument: Heggekapel waar het Wonder van de Hegge in 1412 de hele streek in rep en roer zette. 

Hoe inschrijven: inschrijven gewenst bij Toerisme Lille (014 88 20 10, toerisme@lille.be)
Vertrek: Mollenhof, Lichtaartsesteenweg 1, 2275 Lille
Vertrekuren: vrij vertrek mogelijk tussen 13.00 en 15.00 uur
Meer info: www.lille.be/toerisme of 014 88 20 10