Bezwaar tegen afbraak klooster komt te laat

Bezwaar tegen afbraak klooster komt te laat

OELEGEM – Het zwaar bij de raad voor vergunningsbetwistingen van oud-burgemeester Lode Hofmans (Open vld) zal wellicht te laat zijn.

Hofmans was het niet eens met de sloop van het oude kloostergebouw van de Sint-Luciaschool in Oelegem. In de vorige legislatuur verhinderde het bestuur nog de sloop van het gebouw door deze aanvraag te weigeren. Hij maakte zelfs een interpellatie op de gemeenteraad met de vraag om samen deze betwisting aan te gaan.

Gemeente gaat treuren om afbraak
“Heel veel mensen hebben een emotionele band met het voormalige kloostergebouw, want ze begonnen hier hun schoolcarrière”, weet voormalig burgemeester Lode Hofmans te zeggen in Gazet Van Antwerpen. “Ik heb bezwaar ingediend, maar dit werkt niet opschortend. In die achttien daar dat ik burgemeester was heb ik dit nog nooit meegemaakt dat er iemand het bezwaar negeerde.”

Het bisdom van Antwerpen is eigenaar van het gebouw, de school wil van de ruimte gebruik maken om voor de kinderen extra speelruimte te creëren.

Ook school wil meer ruimte voor kinderen
“Directeur Kevin Francken heeft me persoonlijk rondgeleid om de toestand van het gebouw te bekijken en om de nodige informatie te verstrekken over de mogelijkheden om dit gebouw om te vormen tot een schoolgebouw dat voldoet aan de huidige normen,” zegt Johan De Ryck.

“Er kon toen vastgesteld worden dat aan de buitenkant regelmatig brokstukken naar beneden vallen waardoor de veiligheid van de schoolgaande kinderen en de voorbijgangers in het gedrang zou komt. Vandaar ook dat er nadar hekken rond het gebouw werden geplaatst. De binnenkant van het gebouw bestaat uit allemaal kleine kamertjes die niet voldoen aan de huidige normen voor leslokalen.”

Op de gemeenteraad zie Hofmans nog: “Ik ken nochtans een goede architect die van dit gebouw een pareltje kan maken.” Waar hij naar architect Roel Vermeesch wees.

Herbeluister hier het fragment van de gemeenteraad. Dit item start op 2u05min.