Geschiedenis

Begin jaren 90, werd de West-Vlaamse grensstreek regelmatig geteisterd door gewelddadige en frequente criminaliteit (diefstallen met geweld en braak, ramkraken, enz) gepleegd door de zogeheten Franse “Kappabendes”. Met een telefoonpiramide begonnen handelaars bij onraad, elkaar te verwittigen. Op vraag van de inwoners werd er een werkgroep gevormd door de Rijkswacht van Ieper, om een samenwerking uit te werken tussen de politiediensten en de burgers.

In 1994 werd het BIN in België opgestart, na een bezoek aan het Britse Maidstone Neighbourhoodwatch door Majoor Dominique Demey, District-­-commandant van de Rijkswacht in Ieper. De verbindingsofficier van de Maidstone Police, PC Mick Wright, heeft zijn Belgische collega’s begeleid tot het verwezenlijken van een Neighbourhoodwatch schema, aangepast aan de Belgische vereisten.

Onder het voorzitterschap van gangmaker Bertrand Pouseele werd op 9 december 1994 het eerste BIN geïntroduceerd. 50 handelaars uit het centrum van Poperinge vormden het eerste BIN. Momenteel zijn er meer dan 500 BIN’s actief in België, waarvan meer dan de helft in de provincie Antwerpen.