Bomen op privé-terrein gekapt aan Vleermuizen Reservaat

Bomen op privé-terrein gekapt aan Vleermuizen Reservaat

OELEGEM – Dinsdagavond ontdekte enkele beheerders van het Vleermuizen Reservaat in het Fort van Oelegem dat er aan de militaire brug een hele reeks bomen werden gekapt.  “Het stuk waar de bomen stonden, staat volgens het kadaster op ons eigendom en er is dus zonder toestemming van de Werkgroep Fort Oelegem en de privé eigenaar gekapt,” vertelt Jorne Van der Cruyssen, Adjunct-Conservator Fort Oelegem.

“Het lijkt er op dat men die oude militaire brug, een vrij uniek geval van voor WO1, terug meer zichtbaar wilde maken. Afgelopen zondagmiddag was ik er nog en dinsdagavond merkte een medewerker op dat er een groot aantal bomen zijn geveld.”

“Een aantal weken geleden heeft een vrijwilliger van het vleermuizen reservaat al iemand gesproken van de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) die rondliep rond de fortgracht, de medewerker van het VMM liet merken dat ze de bomen gingen vellen,” zegt Jorne.

“Vanwege de vleermuizen in de omgeving moeten er zeer goed worden opgepast met het vellen van bomen. De vleermuizen hebben deze immer nodig voor diverse redenen. In het verleden heeft de provincie Antwerpen ook al opdracht gegeven om bomen te snoeien en kort te zetten bij de ingang van het fort. Ook hier is geen toestemming verkregen van ons.”

De beheerders van het Fort en het Secretariaat Werkgroep Fort Oelegem/Natuur 2000 taste voorlopig nog in het duister en hopen op snelle klaarheid. ”

“De kappers realiseerden zich jammer genoeg niet dat die bomenrijen een belangrijke functie hebben bij een plek zonder wind aan het water op de fortgracht,” reageert Natuur 2000. “Boven het water van de fortgracht komen er elke droge nacht tussen april en oktober talloze vleermuizen hun insectenvoedsel verzamelen, een vleermuis eet per nacht zowat haar gewicht aan insecten op. Daarom dat wij er zo op staan dat er eerst overleg wordt gepleegd, wanneer men van dit soort ingrepen plant.”

Regioranst.be verwacht nog een antwoord van het Agentschap voor Natuur en Bos en de Vlaamse Milieu Maatschappij.

IMG-20160105-WA0001 IMG-20160105-WA0002