Brandpreventiecampagne ‘Doe De Deur Dicht’ afgetrapt op Campus Vesta

Brandpreventiecampagne ‘Doe De Deur Dicht’ afgetrapt op Campus Vesta

RANST – Op Campus Vesta werd afgelopen vrijdag de aftrap gegeven van de grootschalige, nationale brandpreventiecampagne Doe De Deur Dicht. Voor het eerst voeren alle hulpverleningszones in heel België en alle toonaangevende organisaties samen campagne rond hetzelfde thema én in de drie landstalen.

De boodschap is: doe je (binnen)deuren dicht, vooral ’s nachts. Het dichthouden van binnendeuren in combinatie met rookmelders en een vluchtplan geeft je 20 minuten extra tijd om je woning te verlaten bij een brand.

Dat het sensibiliseren van de bevolking meer dan ooit nodig is, bewijzen de cijfers. In 2020 vielen al minstens 55 doden bij een woningbrand. Dat is meer dan in heel 2019. 

Veel mensen hebben de gewoonte om de deuren in huis open te laten. De deur dicht doen, vooral ‘s nachts, is nochtans van levensbelang. Want als er brand uitbreekt, houdt zelfs een gewone, niet-brandwerende binnendeur de verstikkende rook tot 20 minuten tegen. Tijd die levens kan redden.

Voldoende rookmelders en een ingeoefend vluchtplan zorgen ervoor dat iedereen tijdig de woning kan verlaten bij brand. Trek ook de deuren dicht op weg naar buiten, zo wordt de brand opgesloten en de schade beperkt.

Aan de brandpreventiecampagne werken mee: Netwerk Brandweer, Oscare, Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken, Brandweer Brussel, Agentschap Wonen Vlaanderen, VVSG, Brandweervereniging Vlaanderen en Stichting Brandwonden. De campagne loopt twee weken en zal zowel via online kanalen als via printmedia worden verspreid. Daarnaast zal Jan Van Looveren dit najaar in het VRT-programma Factcheckers (op één) de impact onderzoeken van een slaapkamerdeur die dicht is.

De bewustmakingscampagne past in de doelstellingen van het nationaal brandpreventieplan 2020: een veiligere samenleving met significante vermindering van het aantal woningbranden en CO-intoxicaties. De deelnemende organisaties willen op die manier het aantal doden en gewonden terugdringen en de schade in en rond woningen beperken. 

Meer info: doededeurdicht.be

Foto: Campus Vesta