Buurderij Lier opent haar deuren met proeverij van lokale boerenproducten

Buurderij Lier opent haar deuren met proeverij van lokale boerenproducten

LIER – Op woensdag 1 juni opent de wekelijkse pop-up boerenmarkt van Buurderij Lier met een feestelijke proeverij van lokale producten in het Vrij Technisch Instituut. Lokale boeren en producenten laten je er van 18u tot 20u proeven van hun eigen geteelde, gekweekte of ambachtelijk bereide producten. Nadien kan je er elke woensdag terecht voor het afhalen van lokale groenten, fruit, brood, zuivel, vleeswaren, streekproducten en artisanale bereidingen die je op voorhand online kan bestellen.

Buurderij Lier organiseert vanaf 1 juni wekelijks een pop-up boerenmarkt in het VTI Lier waar consumenten en producenten elkaar ook effectief ontmoeten. Klanten nemen hun bestelbon mee naar de bijeenkomst en halen er hun boerenproducten af. Aangezien alles mooi klaar staat, is er ook ruimte om een praatje te slaan met de boer zelf over de manier van telen en kweken.

Tijdens de proeverij kunnen Lierenaars kennis komen maken met lokale boeren en hun producten, maar ze kunnen ook al een eerste bestelling afhalen. Een bestelling plaatsen kan telkens van donderdagmorgen tot maandagnacht via www.boerenenburen.be. Lid worden van de Buurderij is trouwens gratis en vrijblijvend: klanten bestellen wanneer ze willen en hoe vaak ze willen zonder minimumbestelling, vaste pakketten of een abonnement. Aangezien klanten rechtstreeks bij de boer kopen, zijn er ook geen tussenschakels zoals de veiling of de supermarkt en krijgen de producenten bovendien een eerlijke prijs voor hun product èn hun werk.

“Al onze producten worden dagvers geoogst of bereid, dus de versheid is 100% gegarandeerd. Dankzij dit systeem wordt er trouwens minder voedsel verspild, want onze boeren brengen enkel mee wat vooraf besteld werd”, zegt buurderijverantwoordelijke Karen Vervoort. Sinds september 2015 runt ze ook een Buurderij in Wommelgem en daar slaat het concept goed aan: “Onze Wommelgemse Buren zijn heel enthousiast over de versheid en de smaak van de Buurderij-producten en ook het rechtstreekse contact vinden zowel de Boeren als de Buren heel fijn”.

Momenteel telt Buurderij Lier 16 deelnemende producenten en er komen regelmatig nieuwe producten bij om een gevarieerd gamma te kunnen aanbieden. De Buren komen uit Lier zelf, maar ook uit omliggende gemeenten zoals Berlaar, Heist op den Berg, Bevel, Duffel, Boechout, Broechem, Kontich, Lint, Kessel, Hove, ….

De gemiddelde afstand die de producten van de deelnemende boeren in België afleggen voor ze in de Buurderij terechtkomen, bedraagt 32 kilometer. Bovendien zijn ze ook geen dagen onderweg en kan de klant dus rekenen op de gegarandeerde versheid van het uitgebreide gamma aan producten dat Buurderij Lier aanbiedt.