Duiken of zwemmen ook verboden in forten Oelegem en Broechem

Duiken of zwemmen ook verboden in forten Oelegem en Broechem

RANST/BROECHEM/OELEGEM/EMBLEM – “Zwem of duik niet in waterlopen in Ranst: Albertkanaal, Netekanaal, Fort van Oelegem, Fort van Broechem,” dat roept de burgemeester op in de gemeente. “In Ranst zijn er geen locaties aangeduid als zwemwater.”

Zwem of duik niet in waterlopen in Ranst
“Er bestaat nogal wat verwarring over het al of niet mogen zwemmen in het Albertkanaal, de Nete  en de vijvers rond het fort van Oelegem en het fort van Broechem.”

“Het mooie weer zet velen ongetwijfeld aan om een verfrissende duik te gaan nemen. Zwemmen, springen en duiken in waterlopen houdt risico’s in. Daarom raden de Vlaamse Milieumaatschappij en De Vlaamse Waterweg aan om enkel te zwemmen op de locaties in Vlaanderen die aangeduid zijn als zwemwater,” verduidelijkt de gemeente Ranst.

Albertkanaal en Netekanaal
“De bevaarbare waterwegen in Ranst zijn niet ingericht om te zwemmen. Gaan zwemmen in het kanaal of springen of duiken vanop de oever of vanop de bruggen is niet alleen onverstandig, het is ook verboden.”

“Niet alleen is de waterkwaliteit niet overal zoals het hoort, duiken in ondiep water kan letsels opleveren en op de bodem liggen soms voorwerpen die je door het troebele water niet kan zien.”

“Voorbijvarende schepen kunnen niet snel uitwijken of vaart minderen en zwemmers kunnen door de zuigende werking naar een schip toe worden getrokken.”

“Ook de grote verschillen in temperatuur zijn zeer verraderlijk waardoor zelfs geoefende zwemmer in de problemen kunnen komen. Tenslotte is er ook het gevaar van de onderstroming.”

Fort van Oelegem en Broechem
“Ook in het water aan de forten is het verboden te zwemmen. Er bestaat een groot risico op verdrinking door onderstroming in het water en door gevaarlijke”

“Obstakels zoals scherpe prikkeldraad en onontplofte munitie onder water. Daarenboven zijn het forteiland, de gracht en de oever privaat eigendom. Het betreden van privéterrein is strafbaar.”