E313 gaat 24 uur dicht voor plaatsing brug

E313 gaat 24 uur dicht voor plaatsing brug

GROBBENDONK – Op zaterdag 21 januari 2017 wordt de E313, ter hoogte van de werken aan de snelwegbrug over de spoorlijn Lier-Herentals in Grobbendonk, volledig afgesloten in beide richtingen. Het tijdelijk afsluiten van de snelweg is nodig voor het aanvoeren en plaatsen van de brugliggers. Zowel richting Antwerpen als richting Hasselt wordt de snelweg gedurende 24 uur afgesloten tussen de complexen Herentals-West (20) en Herentals-Oost (22). Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en het Vlaams Verkeerscentrum verwachten zware hinder en raden iedereen aan om die dag de E313 te mijden en niet-noodzakelijke verplaatsingen via deze route indien mogelijk uit te stellen.
 

Plaatsing brugliggers
In maart vorig jaar begon het Agentschap Wegen en Verkeer aan de vernieuwing van de snelwegbrug van de E313 over de spoorlijn Lier-Herentals in Grobbendonk. De noordelijke helft van de brug wordt daarbij volledig afgebroken en vervolgens heropgebouwd. De bouw van de nieuwe landhoofden en brugpijler is intussen klaar. De volgende grote stap is het plaatsen van de brugliggers. De liggers van een brug vormen de overspanning tussen de twee landhoofden en dragen het toekomstige wegdek. Deze grote betonnen balken van 55m lang en 120 ton zwaar worden op voorhand geproduceerd en kant-en-klaar geleverd op de werf. Voor de brug in Grobbendonk zijn er 11 liggers nodig.
Snelweg 24 uur dicht
Sinds het begin van de werken rijdt het verkeer ter hoogte van de werf in beide richtingen over de zuidelijke brughelft. Voor het aanleveren en het plaatsen van de brugliggers is er echter meer  ruimte nodig en wordt ook deze helft van de brug ingenomen. Zo zal er op de zuidelijke brughelft een grote telescoopkraan opgesteld worden die nodig is het voor plaatsen van de liggers. Daardoor blijft er geen ruimte over voor het verkeer en moet de snelweg één dag volledig afgesloten worden. Van zaterdag 21 januari 2017 om 02u00 tot zondag 22 januari 2017 om 02u00 zal de E313 volledig afgesloten worden in beide richtingen tussen de complexen Herentals-West (20) en Herentals-Oost (22). De oprit van het complex Herentals-Industrie (21) richting Hasselt blijft open tijdens de werken.
Verloop van de werken
Op zaterdag 21 januari wordt om 02u00 ’s nachts gestart met voorbereidende werken zoals het opstellen van de telescoopkraan en het neerlaten van de bovenleiding van de onderliggende sporen. Tegen de vroege ochtend worden dan de eerste brugliggers aangevoerd. Dit gebeurt met een uitzonderlijk transport dat de snelweg zal oprijden via een doorsteek in de snelwegberm ter hoogte van de Industrieweg, vlak na de oprit Herentals-West richting Antwerpen. Aangezien deze oprit steeds openblijft en er hier dus verkeer op de snelweg zit, gebeurt dit onder politiebegeleiding. De snelheid voor het verkeer komende van de oprit wordt daarom ook beperkt tot 50 km/u. Het aanvoeren en plaatsen van de liggers gebeurt aan een gemiddelde van 1 ligger per uur. Zodra alle liggers geplaatst zijn wordt gestart met het afbreken van de telescoopkraan  en het terugplaatsen van de verkeerssignalisatie op de zuidelijke brughelft. Ten laatste op zondag 22 januari om 02u00 zal de E313 terug opengesteld worden voor alle verkeer in beide richtingen.
Verkeershinder en omleidingen
Het verkeer over grotere afstand, van oost naar west en omgekeerd, wordt aangeraden om de E34 te nemen (via de Noord-Zuidverbinding Geel-West – Kasterlee) of om te rijden via Brussel. Het verkeer dat zich tijdens de werken op de E313 bevindt, wordt omgeleid via de calamiteitenroutes. Richting Hasselt volgt het verkeer de borden met letter “F”, richting Antwerpen met letter “G”.

Meer info over het gebruik van calamiteitenroutes kan u hier terugvinden. Het Verkeerscentrum zal weggebruikers via de beschikbare portieken over de snelweg informeren over de omleidingen. Desalniettemin verwachten het Agentschap Wegen en Verkeer en het Vlaams Verkeerscentrum zware hinder en raden we iedereen aan om die dag de E313 te mijden en niet-noodzakelijke verplaatsingen via deze route indien mogelijk uit te stellen.
Onderbreking treinverkeer
Tijdens de werken aan de brug is er tijdelijk geen treinverkeer mogelijk op de onderliggende spoorlijn Lier-Herentals. Het treinverkeer zal onderbroken zijn van zaterdag 21 januari 01u30 tot zondag 22 januari 18u00. Voor meer informatie over de hinder voor het treinverkeer kan u terecht op www.belgianrail.be.