Eerste brevetten voor hogere brandweerofficieren

Eerste brevetten voor hogere brandweerofficieren

EMBLEM – Dubbel feest donderdagavond in provinciaal opleidingsinstituut Campus Vesta in Ranst. Als enige school in Vlaanderen mocht Campus Vesta op donderdag 5 december de eerste brevetten uitreiken aan zestien hogere brandweerofficieren. Zij volgden twee jaar lang met succes de volledig nieuwe opleiding OFF3 die werd georganiseerd in samenwerking met de Universiteit Hasselt. 

Incidenten worden steeds complexer en grootschaliger. Dat heeft ook gevolgen voor de openbare hulpdiensten. In 2015 werd via een Koninklijk Besluit een aanzet gegeven voor onder meer de hervorming van de brandweeropleidingen. Het was op vraag van het Federaal Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid dat in het najaar van 2017 de nieuwe Nederlandstalige opleiding voor het brevet Officier 3 in het leven werd geroepen.

Het provinciaal opleidingsinstituut Campus Vesta kreeg de eer om als enige Vlaamse school de Nederlandstalige opleiding OFF3 te organiseren. Om de opleiding op een masterniveau te tillen, werd een uniek samenwerkingsverband met Universiteit Hasselt opgezet.

Brandweermanagers

De opleiding omvat tien modules (waaronder crisisbeheer, communicatiemanagement, hrm, financieel management, leadership en bestuurlijk recht) en kan worden gespreid over minimaal twee en maximaal tien jaar. Met het brevet OFF3 op zak kan een brandweerofficier via een bevorderingsexamen opklimmen tot de graad van majoor.

De lessen vinden plaats in het provinciaal vormingscentrum in Malle omdat daar overnachtingsmogelijkheid voor de cursisten kan worden aangeboden.

Twee jaar na de start van de opleiding mocht onze school op donderdag 5 december de allereerste brevetten uitreiken aan zestien hogere brandweerofficieren.

“We zijn trots dat ons provinciaal opleidingsinstituut is uitgekozen om samen met de Universiteit Hasselt deze belangrijke opleiding te organiseren”, zegt Jan De Haes, gedeputeerde bevoegd voor Veiligheid. “Het past in de missie van de provincie om te investeren in opleidingen én in veiligheid. Deze kersvers afgestudeerden zijn de toekomstige managers binnen de brandweerwereld. Ze werken in de eerste plaats beleidsmatig en overstijgen dus het puur operationele niveau.”

Naast de hogere brandweerofficieren kregen donderdagavond ook 21 afgestudeerden van het Postgraduaat Rampenmanagement hun brevet uitgereikt. Deze opleiding is een ander paradepaardje van Campus Vesta en is sinds dit najaar volledig vernieuwd. In oktober werd de nieuwe opleiding officieel voorgesteld in het Vlaams Parlement.

Het Postgraduaat Rampenmanagement (PGRM) is een gezamenlijk initiatief van vier Vlaamse universiteiten (Universiteit Antwerpen samen met Campus Vesta, Vrije Universiteit Brussel, Universiteit Gent en KU Leuven), de Koninklijke Militaire School en de Vlaamse beroepsorganisatie voor Verpleegkundigen (NVKVV).