Eerste keuring trekpaarden in Ranst

Eerste keuring trekpaarden in Ranst

RANST – De Jaarmarkt & Kermis van Ranst wordt officieel geopend op vanavond met ‘Ranst mEETs’ en loopt ook de dagen erna door in de dorpskern van de gemeente. Op zaterdag 26 augustus 2017 gaan in de voormiddag naar jaarlijkse gewoonte de Jongeren Volksspelen door, maar in de namiddag staat een nieuwigheid op het programma: de 1e Prijskamp Ranst voor Belgische Trekpaarden vanaf 12.30 uur in de Schoolstraat. Met de steun van het gemeentebestuur organiseert “Trekpaard Jeugd VFBT” deze eerste keuring.

Thuismatch
“Het landelijke Ranst staat vooral gekend om zijn fruitteelt, maar… niet minder dan 5 trekpaardenfokkers uit Ranst en deelgemeente Emblem staan op de deelnemerslijst en spelen deze dag dus een thuismatch! De fokkerij van het Belgisch Trekpaard is eeuwenoud, maar zeker in Ranst dus nog springlevend,” klinkt het bij de organisatoren.
100 trekpaarden
Er zijn 81 trekpaarden aangemeld voor de keuring, tel daarbij de 16 veulens van dit jaar die met hun moeder meekomen en er worden maar liefst bijna 100 trekpaarden verwacht. Van jong tot oud, en met bijna alle kleuren die het ras rijk is. “Het Belgisch Trekpaard zal dus in al zijn glorie te bewonderen zijn. Voor de allerkleinsten – waarvoor de trekpaarden misschien toch net iets te imposant zijn – zijn er pony- en ezelritjes voorzien en daarnaast zal de hoefsmid een demonstratie warm hoefbeslag geven waarbij de ijzers gebrand worden om de beste pasvorm op de hoeven te krijgen. Zeker de moeite om deze vakman met “oude stiel” aan het werk te zien.”
Topkwaliteit
Bij de ingeschreven trekpaarden zijn ook meerdere bekende namen te vinden, o.a. de regerend Vlaamse Kampioenmerrie en meerdere merries die al meeliepen in de finale van het Belgisch Kampioenschap. De crème de la crème van de trekpaardenfokkerij zal het zo tegen elkaar opnemen. Met daverend hoefgetrappel zullen zij zich presenteren voor de jury met als doel de kampioentitel van Ranst in de wacht te slepen!
Vanaf 10 uur zullen de paardenvrachtwagens de Lindenlaan innemen en worden de paarden klaar gemaakt voor de keuring: de manen worden gevlochten in de Belgische driekleur, het vele behang aan de benen wordt uitgeborsteld en in model gebracht om zo optimaal mogelijk in de keuringspiste te verschijnen. En daar volgt vanaf 12.30 uur de strijd… in verschillende leeftijdscategorieën worden de paarden in stap en draf gepresenteerd en wordt de winnaar gekozen die doorstroomt naar dé finale van de dag, hét kampioenschap!