Eerste laadpaal aan gemeentehuis in Broechem

Eerste laadpaal aan gemeentehuis in Broechem

BROECHEM – Netbeheerders Eandis en Infrax zijn bezig met in totaal 2500 publieke laadpalen te plaatsen voor elektrische wagens. Dit jaar zullen er al 750 geplaatst worden, waarvan dus nu al één in Broechem aan het gemeentehuis;

Morgen, donderdag 14 december zal deze officieel ingehuldigd worden in het bijzijn van schepen voor mobiliteit Fernand Bossaerts (CD&V) en Tine Muyshondt (CD&V), schepen voor milieu.

De volgende laadpaal, die geplaatst wordt in de Berkenlaan in Ranst, zal ook dit jaar nog operationeel zijn. In totaal krijgt Ranst dit jaar dus 2 laadpalen, tegen 2020 worden er dat 5.

Publieke laadpalen zijn belangrijke aanvulling
De Vlaamse Regering wil het aanschaffen en gebruiken van elektrische wagens aanmoedigen. Omdat publieke laadpalen een belangrijke aanvulling zijn op thuisladen en laden op het werk, hebben de Vlaamse Overheid en netbeheerders Eandis en Infrax samen een spreidingsplan opgemaakt voor 2500 bijkomende publieke laadpalen, waarvan minstens één in elke gemeente in Vlaanderen. De eerste nieuwe laadpaal werd op 11 mei in Oostende ingehuldigd.

De plaatsing van de palen wordt over vier jaar gespreid. Dit jaar verschijnen de eerste 750 exemplaren in de straat. Laadpaaloperator Allego zal via een concessie instaan voor de levering, plaatsing en uitbating van de laadpalen.

Het is de combinatie van alle types laadpunten die elektrisch rijden in Vlaanderen aantrekkelijk en makkelijk moet maken.

Laadpaal op verzoek
Publieke laadpalen zijn ook cruciaal voor wie niet de mogelijkheid heeft in of rond de woning een privé-oplaadpunt te plaatsen.

Kun je thuis niet opladen en is er geen (of onvoldoende) publieke laadinfrastructuur in je buurt? Dan kun je, vandaag reeds, kosteloos de plaatsing van een publieke laadpaal in je buurt aanvragen via onze netbeheerder Eandis:

Het opladen zelf gebeurt tegen betaling, op dezelfde manier als bij de andere 2500 publieke laadpalen.