Eerste rampenoefening op Campus Vesta na terreuraanslagen 22 maart

Eerste rampenoefening op Campus Vesta na terreuraanslagen 22 maart

BROECHEM/EMBLEM – Dit jaar organiseert Campus Vesta voor de tiende keer een grootschalige rampenoefening. Wat begon als een zandbakoefening voor cursisten postgraduaat rampenmanagement, een opleiding die Universiteit Antwerpen en Campus Vesta samen organiseren, groeide uit tot een jaarlijkse multidisciplinaire training voor hulpverleners uit de provincie Antwerpen. Hét uitgelezen moment om ervoor te zorgen dat bij rampen politie, brandweer en dringende geneeskundige hulpverleners steeds beter op elkaar zijn ingespeeld.

Lessen trekken uit aanpak terreuraanslagen 22 maart
De terreuraanslagen in Brussel hebben een effect op de inhoud van de rampenoefening. Gedeputeerde voor veiligheid Bruno Peeters legt uit: “Deze keer trainen politie, brandweer en medische hulpverleners vanover heel de provincie met professionals die ook in Brussel tijdens de aanslagen werden ingezet. Denk aan het Disaster Victim Identification Team (DVI) van de federale politie en Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) van defensie. Het complexe scenario wordt pas vrijgegeven tijdens de briefing om acht uur ‘s ochtends. Ik kan wel al verklappen dat we deze keer op vraag van de betrokken diensten varkenskadavers voorzien die een ontploffing meemaken. Slachtoffers identificeren na zware explosies of terreuraanvallen is een heel moeilijke opdracht, heel technisch ook. We willen er dan ook alles aan doen om hulpverleners realistische oefenobjecten te bezorgen. Enkel door training kunnen we op het terrein onze werkwijze constant verbeteren.”

400 deelnemers zijn, waaronder 160 simulanten
Deelnemers zaterdag zijn voor de medische zuil: MUG UZA, MUG Stuivenberg, MUG Sint-Augustinus, ziekenwagens van Kontich, Mechelen, SIWHA (medische hulpverlening aan havenarbeiders) en van Zandhoven. Daarnaast is het Rode Kruis aanwezig. Voor de zuil brandweer zijn de volgende brandweerzones aanwezig: Rivierenland, Rand en Antwerpen. Politie zet een aantal interventieploegen in, het politie labo wetenschappelijke en technische politie is aanwezig en het disaster victim identification team doet actief mee.

De opleiding postgraduaat rampenmanagement spreekt cursisten vanover heel het land aan. Bruno Peeters is er terecht trots op: “Er zitten ook dit jaar weer noodambtenaren bij. Ditmaal mochten we de noodambtenaar van Torhout en die van Merelbeke verwelkomen. We leiden nu al tien jaar specialisten rampenmanagement op, ze komen uit de privé of publieke sector en er ontstaat vanuit Campus Vesta steeds vaker relevante kennisdeling.” Meer informatie over de opleiding postgraduaat rampenmanagent vind je op de website van Universiteit Antwerpen en van Campus Vesta.