Extra controles tegen zwerfvuil en sluikstorters

Extra controles tegen zwerfvuil en sluikstorters

RANST – De lokale overheden en Mooimakers spannen zich al jaren in om sluikstort en zwerfvuil in te perken.

Ook Ranst zet zich gericht in tegen de strijd tegen het zwerfvuil. “Zo houden we op regelmatige basis een gemeentelijke zwerfvuilopruimactie, werd het belastingreglement in het leven geroepen om sluikstorters en hondeneigenaars die de poep van hun viervoeter niet opkuisen, te kunnen beboeten,” zegt de gemeente Ranst.  “Ook werd de facebookpagina Proper Ranst opgericht, met heel wat leden. Eind september gaan we een stapje verder. Dan geven we extra aandacht aan wat we ‘de handhaving van zwerfvuil en sluikstorten’ noemen.”

Controles anoniem en in uniform
Concreet betekend dit dat de gemeente een hele week lang, van 30 september tot 6 oktober, houden we dus een extra oogje in het zeil om zwerfvuil en sluikstort tegen te gaan.

“Die week zullen er meer controles zijn, zowel anoniem als in uniform. Lichte overtreders worden aangesproken. Bij zwaardere overtredingen wordt er actief gezocht naar de identiteit van de sluikstorter en wordt er beboet. We gaan hierbij niet alleen voor een harde, maar ook voor een positieve aanpak: wie zijn zwerfvuil correct in de vuilnisbak gooit, mag rekenen op een complimentje én een bedankje.”

Tekenwedstrijd
“Daarnaast is er ook een spannende tekenwedstrijd voor alle kinderen van de gemeente.” Een onschuldige hand selecteert 20 winnaars uit alle inzendingen en deze ontvangen ofwel een avontuurlijk leesboek van Marc De Bel: De Wraak van Ridder Piepus, een afvalrugzak voor zwerfvuil of een starterspakket om een echte gemeentelijke zwerfvuilruimer te worden.

Ontdek hier de kleurplaten en meer info over de wedstrijd.

Gratis materiaal bij de dienst omgeving
Wil je ook graag de handen uit de mouwen steken en je buurt zwerfvuilvrij maken? Neem contact op met de dienst omgeving om je gratis materiaal (handschoenen, grijptang, vuilzakken, fluohesje) op te halen.