Fietsers en auto’s vanaf morgen over nieuwe brug Albertkanaal op tijdelijke locatie

Fietsers en auto’s vanaf morgen over nieuwe brug Albertkanaal op tijdelijke locatie

MASSENHOVEN – Nog net voor de jaarwisseling kondigt december zich aan als een topmaand vol hoogtepunten. “Morgen, woensdag 9 december, zullen we de langverwachte kanaalbrug op de tijdelijke locatie in gebruik kunnen nemen. Gisteren vond immers de proefbelasting plaats waarbij een hele resem volgeladen vrachtwagens de draagkracht of gebruikscapaciteit van de brug testten. De test was positief en dus kunnen AWV en De Vlaamse Waterweg nv groen licht geven voor het openstellen van de brug.”

Wat betekent dit voor de weggebruiker? 

Voor het autoverkeerverandert er in principe weinig: tussen Lier en Zandhoven blijft alle verkeer via de Liersebaan mogelijk. Het grote verschil is natuurlijk dat het voortaan over de nieuwe brug op de tijdelijke locatie rijdt. Op de Liersebaan, tussen de snelweg en het kanaal, blijven de versmalde rijstroken behouden.

Fietsers daarentegen zullen opgelucht kunnen ademhalen. Tussen Lier en Massenhoven/Zandhoven kunnen ze opnieuw rechtstreeks via de Liersebaan fietsen. De grote omleiding via Viersel komt daardoor voorlopig te vervallen. Fietsers kunnen voortaan in beide richtingen fietsen over het fietspad aan de noordkant van de rijweg en de brug, dat is aan de kant van de rijweg richting Lier. Komende van Lier en Zandhoven worden fietsers ter hoogte van de bestaande fietsoversteekpunten (aan Shell tankstation en Kerkstraat) opgevangen en gevraagd om de gewestweg over te steken. Fietsers moeten ermee rekening houden dat het plaatselijk om een tijdelijk fietspad gaat. Het jaagpad langs het kanaal blijft om veiligheidsredenen afgesloten ter hoogte van de brug.

Hoe verloopt de fasewissel? 
“We plannen de fasewissel in de nacht van dinsdag 8 op woensdag 9 december. We doen dat bewust ’s nachts om de hinder voor de weggebruiker te beperken. Nog voor de ochtendspits op woensdag 9 december zal het verkeer tussen Lier en Zandhoven al over de nieuwe brug rijden. De politie zal de eerste uren ter plaatse zijn om de nieuwe verkeerssituatie op te volgen. Elke fasewissel vraagt immers een aanpassingsperiode.”

Afbraakwerken oude brug

In het weekend van zaterdag 12 en zondag 13 december duwt De Vlaamse Waterweg nv het gaspedaal nog wat verder in. De aannemer start dan de afbraakwerken van de oude brug. Tegen Kerstmis moet die brug volledig afgebroken zijn. De Vlaamse Waterweg nv raadt het af om deze werkzaamheden van nabij te volgen, gelet op de geldende veiligheidsmaatregelen in de strijd tegen corona.

Vooruitblik 2021

Tijdens de kerstperiode liggen alle werkenstil. In de week van 4 januari gaat iedereen opnieuwaandeslag. AWV bouwt dan verder aan de keermuur aan de kant van Adams en De Vlaamse Waterweg nv werkt in volle vaart aan de nieuwe funderingen en (hogere) landhoofden op de definitieve locatie.

“Zoals je weet moet de brug uiteindelijk nog verplaatst worden naar die definitieve locatie, waar de brug ook hoger komt te liggen. Tijdens die verschuivingsoperatie zal de Liersebaan tijdelijk geknipt worden. Volgens de huidige planning gebeurt dat op het einde van de lente, om in de zomer van 2021 de werken in Massenhoven volledig af te ronden.”