Fort Oelegem neemt deel aan Open Monumentendag 2020

Fort Oelegem neemt deel aan Open Monumentendag 2020

OELEGEM – Het fort van Oelegem in de Antwerpse Voorkempen is het laatst gebouwde en belangrijkste fort uit de buitenste fortengordel rond Antwerpen. Het werd net voor de Eerste Wereldoorlogopgetrokken, het beschikte over diverse kanonnentorens en het kostte de belastingbetalers van toen omgerekend 18 miljoen euro.

Aan de zogenaamde Slag om Antwerpen (september – oktober 1914) nam het maar een week deel en het kwam redelijk ongerept uit de oorlog.

Na de Tweede Wereldoorlog werd dat dure gebouwencomplex aan verval prijsgegeven en geleidelijk ontstond er een situatie die vleermuizen zoeken voor hun winterslaap: duisternis, 100% vochtigheid en een grottemperatuur.

Die situatie bewoog de jongerenvereniging voor natuur en milieu Natuur 2000 ertoe om het fort anno 1984 terwille van de vleermuizen in beheer te nemen.

Tijdens de overwinteringsperiode (oktober-april) worden de fortgebouwen aan de vleermuizengelaten. Door een aangepast beheer groeide Fort Oelegem op 35 jaar uit tot de belangrijkste vleermuizenoverwinteringsplek van Vlaanderen. Begin dit jaar werd het Vlaams vleermuizenrecord verbroken: men  telde 1481 vleermuizen! In mei-september verlaten de vliegende insecteneters het fort en in die periode gebruikt Natuur 2000 het monument en de omgevende natuur voor cultuur- en natuureducatie. Jaarlijks bezoeken, in gewone omstandigheden, heel watgeïnteresseerden (jong en oud) het fort onder leiding van verschillende enthousiaste en deskundigegidsen.

De gidsen van Fort Oelegem hebben dus een boeiend verhaal te vertellen over het monument zelf én zijn ‘bewoners’, de vleermuizen. Dit willen ze graag doen op de komende Open Monumentendag op zondag 13 september, dan vindt de 32ste editie van Open Monumentendagplaats. Er zijn bijna 160 activiteiten te beleven in bijna 140 monumenten in Vlaanderen.

Wie een blik op het programma werpt, merkt al snel dat behalve fysieke activiteiten zoals wandelingen en fietstochten ook digitale belevingen deel uitmaken van Open Monumentendag 2020. Helemaal coronaproof dus! Voor het programma, zie: www.openmonumentendag.be/evenementen

PRAKTISCH

De bezoekers worden bij de fortpoort aan de Goorstraat (z/n) te Oelegem (Ranst) verwacht om 11u0014u00 en 15u30 voor een om corona-redenen beperkte rondleiding van ongeveer 30 minuten.

Meerinfo&inschrijven kan via mail op info@fortoelegem.be of telefonisch via 0475/29 04 87. Inschrijven is verplicht, het dragen van een mondneusmasker ook voor iedereen. Er zal desinfecterende handgelaanwezig zijn.

De toegang tot het fort is uitzonderlijk gratis.

We raden aan om waterdicht schoeisel en warme kledij te dragen alsook een goede zaklamp mee te brengen.