Gemeentebestuur volgt advies verkeerscommissie niet voor veiliger verkeer

Gemeentebestuur volgt advies verkeerscommissie niet voor veiliger verkeer

BROECHEM – In de Mollenststraat kwam burgemeester Lode Hofmans (OPEN VLD) vorige week langs voor een praatje met enkele buurtbewoners over de verkeerssituatie. Bewijzen van een half uurtje gaan kijken onderaan.

De Mollentstraat is een vaak gebruikte sluiproute in beide richtingen ondanks het verbod om er in te rijden via het kruispunt aan d eN14. Uit verschillende controles van de politie blijkt dat bestuurders, ondanks de verplichting rechts af te slaan richting Lier, toch rechtdoor rijden richting Nijlen. Er werden zelfs vaststellingen gedaan dat sommige automobilisten het riskeren om vanaf de N14 over het fietspad via het stukje weiland de Mollenstraat richting Broechem inrijden. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties voor zowel fietsers als andere automobilisten.

Verkeerscommissie geeft advies aan schepencollege
De verkeerscommissie adviseert op de zitting van 20 juni 2017 om de Mollenstraat aan het kruispunt met de N14 als proefproject af te sluiten. Dit zal de verkeersveiligheid en de verkeersleefbaarheid in deze straat sterk verhogen. De evaluatie van deze proefopstelling zal worden meegenomen in de heraanleg van het kruispunt, wellicht in 2021.

Het college besluit om de straat om te vormen tot een fietsstraat en extra controles te laten uitvoeren. Hiermee legt het schepencollege het advies van de verkeerscommissie naast zich neer.

Burgemeester Lode Hofmans werd tijdens de avond ingelicht over deze tekst. Hij antwoordde eerst dat hij niets weet van een verslag van een verkeerscommissie. Bij zijn vertrek beloofde hij om dit zeker nog eens te bekijken.

Burgemeester reageert
Na een week komt er op vraag een antwoord:
“In antwoord op Uw vraag in verband met het afsluiten van Uw straat heb ik het advies van de verkeerscommissie opgezocht en in dit advies is er geen sprake van de straat zonder meer af te sluiten maar is het voorstel  van een proefopstelling om de straat af te sluiten hetgeen toch iets anders is dan Uw bewering dat men definitief Uw straat zou afsluiten. Hoe dan ook zal Uw straat samen met Uw bemerkingen aangaande Uw straat in het college aan de orde komen.”

Nochtans werd er door verschillende getuigen die avond akte genomen dat bovenstaande advies werd voorgelezen, alsook het proefproject.

Die ochtend kwam Schepen Roel Vermeersch alvast polshoogte nemen. “De mentaliteit van de mensen is anders nu, het is normaal dat men zo’n dingen negeert,” reageerde hij.

Gazet van Antwerpen toont weinig interesse
Gazet Van Antwerpen is aanwezig tijdens de buurtvergadering. De bewijsstukken en foto’s werden doorgestuurd naar Sylvain Liekens. Zijn antwoord is echter: “Voor zo ver ik dat aanvoel bepaalt de journalist zelf wat  prioriteit moet krijgen.Ik ben er  nog niet in geslaagd in een bruikbare foto te maken en dat is één van de redenen waarom er nog niets verschenen is. De speelstraat is ondertussen gesloten dus dat maakt het minder dringend vind ik. Er zijn ondertussen al talrijke meer dringende zaken gebeurd vandaar.  Ik weet niet of je dat antwoord afdoend vindt maar je zal het ermee moeten doen.”

Deze diashow vereist JavaScript.