Heel wat te ontdekken op tweedaagse Tuinkriebels

Heel wat te ontdekken op tweedaagse Tuinkriebels

OELEGEM – Tijdens het eerste weekend van mei kun je in Oelegem opnieuw vele groene nieuwigheden ontdekken. Advies inwinnen bij kenners, ideeën sprokkelen voor of proeven van de (moes)tuin? Tijdens Tuinkriebels Vrieselhof kan dat allemaal!

Reeds negen jaar staat Tuinkriebels synoniem voor planten, proeven en pure passie. Deze happening voor en door de ware tuinliefhebber fleurt op 4 en 5 mei 2019 opnieuw het betoverend kader van het kasteeldomein Vrieselhof in Oelegem (Ranst) op.

Op het jaarlijks treffen van gepassioneerde tuinhobbyisten zijn de succesingrediënten dezelfde gebleven: Tuinkriebels staat garant voor groenverwante producten en diensten. Liefhebbers kijken elk jaar opnieuw uit naar het verrassend groot aanbod aan plantjes, tuinoogsten, bijzondere gewassen, de hipste innovaties en de leukste groentrends.

Van bijenhotel, ergonomisch tuingereedschap tot saffraan van eigen bodem
Opnieuw is er voor ieder wat wils en valt er weer veel nieuws te ontdekken! Standhouders die zaden verkopen, éénjarige planten, bloembollen, schaduwplanten, rozenstruiken, vergeten groenten, kleine en grote stuiken of een heuse boom.

Bij-vriendelijke planten!
Hoewel bijen cruciaal zijn voor de bestuiving van heel wat van groenten en fruit, hebben ze het moeilijk door een gebrek aan voedsel, het gebruik van pesticiden en door ziektes. De standhouders helpen je graag verder om je tuin -hoe klein die ook is- bij-vriendelijk te maken. Welke bloemen en planten kan je planten om bijen aan te trekken, om ze het jaar rond van voedsel te voorzien en om ze nestgelegenheid te bieden om te kunnen overwinteren? Dit en nog veel meer andere tips kom je te weten op Tuinkriebels in het Vrieselhof. Je herkent de standhouders met bij-vriendelijke producten meteen aan de bij-prikker aan hun kraam. Aarzel niet om hen al je vragen te stellen.

Velt-dorp met café
Velt neemt ook dit jaar deel met een grote stand. Hier kun je planten aankopen, in Velt-boeken snuisteren en een ecologische oplossing vinden voor al je tuinproblemen of ideeën. Ook het Velt-café is er weer bij met zelfgemaakte limonades, kruidenpannenkoeken, een zalige trappist van Westmalle, ‘eco-smosjes’ tussen dikke boterhammen, …

Velt pakt tevens uit met een zaden- en plantenruilbeurs. Heb je plantenzaad, een stek of een knol op overschot? Ruil deze dan voor zaadjes of een stekje van een andere plant. Ook wie niets te ruil heeft, kan mits een vrije bijdrage iets uitkiezen uit het ruilassortiment. Op zondagnamiddag leert Velt elke bezoeker hoe je zelf ‘goudsbloemzalf’ maakt.

Ooit al eens een tulpenblaadje geproefd? Kom proeven in het Velt-dorp met café. Daarbij staan de biologische bloembollen centraal. Vanaf 2020 zullen de biologische bloembollen jouw tuin omtoveren tot een kleurrijk, bijenparadijs. Een specialist ter zake zal jou de biologische Velt-bloembollengids -vers van de pers- overhandigen. Bovendien beantwoordt hij jouw vragen i.v.m. het aanleggen en onderhouden van een bij-vriendelijke tuin. Waar hang je best een bijenhotel, wat met water, welke planten, waarom stuifmeelrijke planten en waarom nectarrijke planten …? Aarzel niet, Velt helpt je graag op pad naar een meer ecologische tuin.

Tuinkriebels bezoeken
Voor de uiterst democratische toegangsprijs van drie euro valt er waanzinnig veel te beleven. Voor iedereen is daarbij het gebruik van de parking en de plantencrèche inbegrepen. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis binnen. Met Groei & Bloei-kortingsbon of Velt-ledenpas: € 3,00 eerste persoon, 2e persoon gratis toegang.
Hou er rekening mee dat je aan de kassa niet kan betalen met bankcontact en dat er geen biljetten van meer dan 50 euro worden aanvaard.

Catering
Van al dat plantjes keuren, kiezen en kopen, kun je best wel wat honger en dorst krijgen. Daarom zijn er naast de talloze proevertjes van producten van het erf en oogstbereidingen in de standjes, ook twee cateringlocaties op de plantenmarkt voorzien. In de Velt-stand kun je de producten van de Trappisten van Westmalle degusteren. Ondermeer trappistenbier en -kaas worden er door Velt-vrijwilligers aan de hongerige en dorstige bezoeker geserveerd. Ook in de Remise kun je tijdens Tuinkriebels terecht voor een hapje en een tapje. Uitbaatster Mia Van Tendeloo en haar team ontvangen je in en aan De Remise, het prachtig gerestaureerde koetshuis.

Plantenmarkt met milieuzorgkwaliteitslabel
De PGRA (Provinciale Groendomeinen Regio Antwerpen), organisator van Tuinkriebels Vrieselhof, is sinds september 2011 houder van het ISO-14001 label.
Dit milieuzorgkwaliteitslabel omtrent duurzame, ecologische bedrijfsvoering vertaalt zich niet alleen in bijvoorbeeld het beperken van drukwerk, doordacht aankoopbeleid of het organiseren van afvalbeheer, het komt ook tot uiting in de thema’s en klemtonen bij activiteiten en de duurzaamheidscriteria die aan standhouders worden opgelegd. Als bezoeker merkt u de ISO 14001-reflex waarschijnlijk vooral op door de bewuste keuze voor een streekgebonden, biologisch of fairtrade productenaanbod bij de kraampjes, beschikbaarheid van vegetarische alternatieven, de extra aandacht voor milieuvriendelijke verplaatsingen (fietsenstalling), gratis toiletten, de afvalarme catering, enz.

Praktische info:
Tuinkriebels Vrieselhof vind plaats op zaterdag 4 mei en zondag 5 mei 2019 telkens van 10u tot 18u in Provinciaal groendomein Vrieselhof, Schildesteenweg 95 in 2520 Ranst (Oelegem).

Inkom € 3,00 per volwassene. Gratis voor kinderen tot 12 jaar.
Met korting: € 3,00 eerste persoon, 2e persoon gratis toegang.
Hou er rekening mee dat je niet met bankcontact kunt betalen en dat biljetten van 50 euro het maximumbedrag zijn.

https://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dvt/vrieselhof/cultuur.html