Herover de forten met de fiets

Herover de forten met de fiets
OELEGEM/LIER/DUFFEL/KESSEL – Op 15 mei is het de jaarlijkse Fortengordel in de Antwerpse Provincie. Tijdens deze dag ontdek je het hedendaagse aanbod van de 22 deelnemende forten tijdens het evenement.
In de regio Lier zijn er activiteiten voorzien in het fort van Lier,Duffel, Kessel, Koningshooikt en Oelegem. Een klein overzicht van wat je die dag kan beleven.

Het fort van Duffel bezet
De gidsen nemen je mee het fort in en vertellen je ondertussen over de bewogen geschiedenis van dit fort. Of breng zelf een bezoekje aan de belevingstentoonstelling! Nadien kan je in onze brasserie uitblazen bij een hapje en een drankje. Je kan er onder meer genieten van het lekkere Fortunbier, dat speciaal voor dit fort gebrouwen wordt.

Rondleiding, avonturentocht, en expo in Fort van Kessel
Verscholen in een oase van rust, ligt het Fort van Kessel. Tijdens de Fortengordel verzorgen gidsen doorlopend rondleidingen van één uur. Voor kinderen vanaf 7 jaar is er een leerrijke avonturentocht om 11u, 13u en 15u. Er zijn ook twee unieke tentoonstellingen: ‘Schatten van de Commandant’ en ‘Historiek en Natuur in het Fort’. Voor de gelegenheid opent Fort Kessel een cafetaria en streekproductenterras waar je even op adem kan komen.

Ontdekkingstocht door het fort van Lier
Het Fort van Lier kreeg het zwaar te verduren. In september 1914 zetten de Duitsers een zwaar offensief in en beschoten ze het fort. Ontdek deze gehavende locatie onder leiding van een gids of herbeleef de moeilijke geschiedenis van het fort aan de hand van een gratis tentoonstelling.

Grootste vleermuizenreservaat van Vlaanderen in Oelegem
Op 15 mei ontvangt het grootste vleermuizenreservaat van Vlaanderen jou met open armen. Ontdek het fort en zijn gevleugelde bewoners tijdens de korte en lange rondleidingen.

Avontuur op maat van natuur en cultuur in Koningshooikt
Ervaar de mooie natuur en beleef intens het oude Fort van Koningshooikt. Je vindt nog zalige rust in de Koningsbossen of je wandelt mee langs het Bunkerpad. Benieuwd naar de geheimen van het oude Fort? Volg dan de gids. Hij leidt je langs unieke plekjes en verklapt je de oude en nieuwe avonturen.

Speciaal voor dit evenement stippelde de provincie Antwerpen vijf suggestieroutes uit die je langs diverse forten in je regio brengen. De gekende Brialmontroute is er een van. Met deze routes verken je alle deelnemende forten. Je kan al de routes, via fietsknooppunten terugvinden op de webstek van de Fortengordel.

De Fortengordel gaat door op 15 mei 2016 van 10 tot 18 uur. Meer info op www.heroverdeforten.be.