Internationale Vleermuizennacht in Fort Oelegem

Internationale Vleermuizennacht in Fort Oelegem

OELEGEM – EUROBATS, de Europese verdragsorganisatie voor de bescherming van de vleermuizen, houdt in het weekend 28-29 augustus 2021 voor de 25ste keer een International Bat Night.

Aan deze Vleermuizennacht doet ook Natuur 2000 mee maar dan op 28 augustus 2021. De Vlaamse Jeugdbond voor Natuurstudie en Milieubehoud ‘Natuur 2000’ beheert de vleermuizen-overwinteringskolonie  in Fort Oelegem, de belangrijkste in Vlaanderen, al sedert 1984. 

’s Winters verblijven hier bijna 1500 vleermuizen, waarbij bedreigde soorten zoals de ingekorven vleermuis en de franjestaartvleermuis. Op geschikte zomeravonden en nachten komen de vleermuizen soms urenlang op insecten jagen boven de fortgracht. Hun voor mensen niet hoorbaar jachtgebrul kan je wel opvangen met een zgn. bat detector.

Vleermuizen zijn heel bijzondere dieren. Zo gebruiken ze echolocatie om te navigeren en om voedsel te vinden in het donker. Bij die techniek stoten ze ultrasone geluiden uit. Wanneer die tonen botsen tegen een prooi of een obstakel, vangen de vleermuizen de teruggekaatste echo op. Zo weten ze exact waar hun prooi zich bevindt of hoe ze zichzelf moeten bijsturen.

Een bat detector zet de ultrasone geluiden van de vleermuizen om in geluiden die hoorbaar zijn voor de mens. Op die manier kan het toestel de vleermuizen helpen lokaliseren. Elke vleermuissoort heeft bovendien een typisch ultrasoon geluid. Zo kunnen dus ook de verschillende soorten herkend worden.Er wordt eerst een uitgebreide briefing gegeven over de vleermuizen en over het monument. Daarna volgt een sfeervolle rondleiding doorheen de fortgebouwen, waarbij ook de overwinteringsplekken getoond worden. Tenslotte gaan de deelnemers naar de fortgracht om er met behulp van bat detectors de insectenjacht van de vleermuizen te volgen.

Binnen in het fort zal ook een kleine vleermuizententoonstelling staan, waar je je o.m. een interessante brochure over het leven van de vleermuizen en andere natuurdocumentatie kan aanschaffen.

De fortgidsen verwachten geïnteresseerden tegen 20u00 op de brug voor het fort, Goorstraat 19 te 2520 Oelegem (Ranst). 

Voor wie er op zaterdag 28 augustus niet bij kan zijn, is er op zaterdag 25 september om 19u00 nog een vleermuizen-infoavond.

Inschrijven is verplicht via info@fortoelegem.be of 0475 29 04 87, het dragen van een mondneusmasker ook voor iedereen. Er zal desinfecterende handgelaanwezig zijn. We raden aan om waterdicht schoeisel en warme kledij te dragen alsook een goede zaklamp mee te brengen. Prijs: 6 EUR p.p.voor volwassenen en 5 EUR p.p. voor kinderen (- 12 j.).