Keuze in Lier wanneer je Nieuwjaarke Zoete zingt

Keuze in Lier wanneer je Nieuwjaarke Zoete zingt

LIER – De laatste dag (of dagen) van het jaar trekken heel wat kinderen zingend door de straten. “Ook in Lier en Koningshooikt kennen we die traditie. Gewapend met een zangzak en hun stem gaan ze van deur tot deur om wat snoep of een centje bij elkaar te zingen. Dit jaar roepen we iedereen extra op om deze traditie in stand te houden,” laat de Stad Lier weten in een persbericht.

“Traditioneel wordt in veel gemeenten het zingen naar 30 december verplaatst wanneer oudjaar op een zondag valt. Wellicht heeft dat te maken met het feit dat vroeger veel mensen op zondagochtend in de mis zaten en dus geen zangertjes konden verwelkomen.  Ook 31 december 2017 valt op een zondag. Omdat niet iedereen deze gewoonte kent, laten we in Lier de keuze. Je kan zingen op zaterdag 30 of op zondag 31 december. In Koningshooikt roepen we, mede op initiatief van de Dorpsraad, iedereen op om op zaterdag 30 december te zingen.”

In het stedelijke infomagazine ‘de peperbus’, dat volgende week in alle bussen valt, is een affiche opgenomen. Inwoners kunnen deze voor het raam hangen en zo tonen dat ze met extra plezier hun deur openen voor zangertjes.

Via de scholen kregen de kindjes van de tweede kleuterklas een kleurrijk zangzakje mee. Zowel de zakjes als de affiches zullen overal in de regio opduiken. Zo probeert de erfgoedcel Kempens Karakter (www.kempenskarakter.be) de gezellige traditie van het nieuwjaarszingen in ere te houden.

Zaterdag zingen in Koningshooikt
In Koningshooikt is de traditie van het nieuwjaarszingen nog heel erg levend. Elk jaar trekken enkele honderden kinderen door de straten. Sommigen komen zelfs van omliggende gemeenten. De Dorpsraad ondersteunt deze traditie en roept alle jonge Hooiktenaars op om zaterdag 30 december met hun mooiste stemmetjes van deur tot deur te gaan.