Ontdek de ‘gangeskes’ op Dag van de trage weg

Ontdek de ‘gangeskes’ op Dag van de trage weg

BROECHEM – Aanstaande zondag, op de Dag van de trage weg, worden de nieuwe ‘gangeskes’ in Broechem officieel ingewandeld.

Sommige mensen hebben ze al gezien: de naambordjes voor verschillende gangeskes in Broechem. Omdat ze dienen voor smalle straatjes, zijn die bordjes ook een stuk kleiner dan de gewone straatnaamborden. Wit en groen overheerst, met daarbij een tekeningetje van een boompje om in de dorpssfeer te blijven.

“Die nieuwe bordjes kwamen er op initiatief van de Erfgoedraad Ranst, met de hulp van de cultuurdienst van Ranst en technisch gemeentepersoneel. De bedoeling is zowel de paadjes als de oude benamingen meer in de belangstelling te brengen,” klinkt het bij de Erfgoedraad Ranst.

“Inspiratie kwam hoofdzakelijk uit de Atlas van de Buurtwegen uit 1844. Wel moesten hier en daar nieuwe namen worden gevonden voor wegeltjes die toen nog niet bestonden. Voor Broechem heeft de Erfgoedraad zich vooral gebaseerd op de volkse benamingen. Momenteel beperkt die raad zich tot de buurt rond het dorpscentrum. Eventueel kunnen over enkele jaren verder verwijderde paadjes aan de beurt komen.”

Zondag 15 oktober om 14 uur kan je deze gangeskes samen ontdekken te voet om met de fiets. Er verschijnt dan ook een infobundeltje met de plannetjes, uitleg over de benamingen en allerlei plezante weetjes. Dit wordt een gezellige manier om de dorpskernen te leren kennen.

Voor Broechem dat erg rijk is aan paadjes, heeft de Raad voor Toerisme een wandeling van 4.5 kilometer uitgestippeld. Voor fietsers is natuurlijk een langere afstand mogelijk en komen zowel Oelegem, Broechem en eventueel Emblem (bij voldoende tijd) aan bod. Oelegem is ook goed voorzien van wegeltjes, met zelfs drie nieuwelingen binnen het dorpscentrum en Emblem bezit er vier. Spijtig genoeg blijft Ranst links (voor sommigen rechts) liggen omdat daar in het dorpscentrum enkel nog het Molenpad bestaat.

Na afsluit omstreeks 16 uur kunnen deelnemers proeven van de Goosberry Gin en ander lekkers.

Inschrijven is wel nodig via e-mail cultuur@ranst.be.

Meer info http://www.tragewegen.be/component/ohanah/inwandelen-buurtwegeltjes-in-ranst?Itemid=706