Op elke begraafplaats een sterretjesweide

Op elke begraafplaats een sterretjesweide

RANST – In 2012 heeft het gemeentebestuur beslist om vanaf 2013 in elke deelgemeente een sterretjesweide te voorzien. De plek is er gekomen voor ouders die hun doodgeboren kinderen willen herdenken op een tastbare plek. Uiteindelijk is het hele project rond in 2018.

‘Tot op heden worden levenloos geboren baby’s vanaf 13 weken niet erkend en kunnen niet begraven worden op een begraafplaats.” zei toenmalig schepen Sonja De Pooter in Het Nieuwsblad in.

“Op het schepencollege afgelopen week hebben we beslist om in dit project uit te werken binnen onze gemeente. Ouders die hun kind vroegtijdig verliezen kunnen bij de gemeente een sterretje kopen met eventueel de naam en datum van het overlijden van hun kind hierop te laten vermelden,” aldus De Pooter in 2012.

Beslist in 2012, maar in 2018 elke deelgemeente in orde
Maar sinds dit jaar zijn eindelijk alle sterretjesweiden aangelegd. “Ouders hebben vaak nood aan een gemeenschappelijk erkende plek om hun baby te herdenken. Bij de komst van een baby zijn ouders -letterlijk en figuurlijk- in blijde verwachting,” zegt schepen Jef Verhaegen.

“Wanneer het dan toch misloopt en het kind levensloos geboren wordt, betekent dit een groot verlies voor ouders en familieleden. Een sterretjesweide kan dit verlies dan mogelijk verzachten en biedt deze ouders een persoonlijk herdenkplekje. Ook voor oudere broertjes of zusjes kan zo een plek troost bieden en helpen bij het verwerkingsproces.”

Open VLD Ranst is alvast blij met de realisering. “We zijn tevreden dat er nu sterretjesweiden zijn in alle deelgemeenten, al hopen we vooral dat deze niet vaak gebruikt hoeft te worden,” klinkt het op de website.