OPINIE. 64,4 % koos voor de oppositiepartijen

OPINIE. 64,4 % koos voor de oppositiepartijen

OPINIE – Het was een druk jaar voor onze website. Wat in 2016 begon als een lokale nieuwssite met 30 000 bezoekers op jaarbasis, is tot op vandaag uitgegroeid met 150 000 bezoekers op één jaar. Dat is dus een enorme stijging op 3 jaar tijd. Waarvoor dank aan al onze bezoekers.

Maar eerlijk is eerlijk, 2018 was vooral het jaar van de verkiezingen. Alle gemeenteraadsleden kregen de kans om hun mening te formuleren, hun toekomstplannen, de zaken waar ze het meeste trots op waren. Politieke programma’s werden gedeeld en ook meteen gelinkt aan de website van de partij zelf. Zo kreeg de Ranstenaar een goed beeld van wat elke partij ging veranderen of wel of niet ging beloven.

“Weinig beloven, veel doen”
Zo zei Lode Hofmans in zijn informatieblad van Open VLD Ranst dat hij zijn slogan ging herhalen door weinig te beloven, maar toch veel te doen. Ook verslikte de tweede grootste partij van Ranst zich in een artikel in GVA. Hierin stond na een peiling dat slechts 28,8 % vertrouwen had in het huidige bestuur.

Nu blijkt na de verkiezingen van 14 oktober dat zelfs 64,4 % koos voor de oppositiepartijen Groen Ranst, N-VA Ranst en Vlaams Belang Ranst. Kortom de peiling leek een correct beeld van wat de Ranstenaar wou in Groot-Ranst.

Op een gegeven moment leek het zelfs of het 50-50 was in meningen bij de burgers. De ene zweeg en zie niets, maar op 15 oktober deed ie dan wel zijn of haar mond open om toch maar de durven zeggen om niet altijd akkoord te gaan met het huidige bestuur. Sommigen durven uit eigenbelangen hun mond niet opendoen. Vroegen nog snel één of andere vergunning aan.

Gebuisd Rapport in Nieuwsblad
Ook in Het Nieuwsblad werd er een peiling gedaan. Dat kon u hier lezen. De burgemeester kreeg in 2013 nog nipte 5,6 op 10, terwijl hij nu een cijfer zakt naar 4,4. Ook de score van het gemeentebestuur zakt schaamteloos van 6 naar 4,7. Konden Open VLD en CD&V/Wij Ranst deze cijfers nog wel naar boven krijgen om de kiezer te overtuigen? Ze deden alleszins hun best op Facebook, gladde folders in de brievenbussen en zelfs schepen Roel Vermeesch lanceerde de week voor het stemloket openging nog een leuk en hip filmpje over zijn activiteiten. Het filmpje werd massaal bekeken. Toch zakte zijn aantal voorkeursstemmen met de verkiezingen in 2012.

Weinig of veel voorkeurstemmen
Enigste winnaar bij Open VLD was Hilde Goris (542 stemmen). Zij kreeg, na Hofmans die ook zakte in voorkeursstemmen en uittredend schepen Jef Verhaegen, het beste resultaat en de de meeste stijging in het aantal stemmen binnen de partij. Onderaan de lijst eindigen zelfs 4 opkomers met minder dan 100 voorkeurstemmen. Bij CD&V/Wij Ranst zelfs 8 personen. Bij Groen 2 personen, Vlaams Belang had er zelfs 13 met minder dan 100 stemmen. Opvallend bij N-VA Ranst is diegene met de laagste score Rolande Verboven met 276 voorkeursstemmen.

Wie gaat er nu zetelen en besturen?
Bij Open VLD bleef het op hun website stil sinds 15 oktober, de dag na de verkiezingen. Normaal zouden dan Hilde Goris, Lode Hofmans, Roel Vermeesch, Bart Goris en Jef Verhaegen een zitje krijgen als gemeenteraadslid. Die laatste heeft besloten om een einde te maken aan zijn politieke carrière en zijn plek door te geven aan iemand jonger. Logischer zou zijn dat Fons Huysmans zou opvolgen (242 stemmen), maar wettelijk moet de vorige voorzitster van de gemeenteraad Sonja De Pooter deze plek innemen (225 stemmen). Fon Huysmans zette zich dan ook bewust op plek 14 om haar de kans te geven.

Vandaag bevestigde Open VLD Ranst op onze Facebookpagina dat Sonja De Pooter de opvolger zal worden.

 

 

 

Bij CD&V/Wij Ranst bleef het op de website stil al vanaf 23 september. Normaal zouden schepenen Tine Muyshondt, Fernand Bossaerts en gemeenteraadslid Christel Meeus hun plekje krijgen in een stoel van de gemeenteraad. Dit werd bevestigd gisteren nog via een persoonlijk bericht naar de partij;

Derde oppositiepartij zal ook deze keer zijn voor Vlaams Belang Ranst, waar Christel Engelen extra steun krijgt van Sonja De Winter.

Voor Groen zullen Annelies Creten, Luc Redig, Joris Van Camp, Stefanie Gijsels en Frans Marivoet zetelen. Luc Redig wordt schepen voor mobiliteit, ruimtelijke ordening en verkeersveiligheid. Annelies zal onderwijs, cultuur, sport, jeugd en toerisme voor zich nemen.

Voor N-VA Ranst krijgen Leen Baeten en Jan Dillen een schepenzetel. Johan De Ryck wordt voltijds burgemeester. An Willems, Guido Wittocx, Eric Fossez, Erica Eeckhout, Zoë Helsen en Sebastiaan Hintjens krijgen een plekje als gemeenteraadslid. John Oliviers zal de gemeenteraad voorzitten.