Oudste lerarenopleiding van Vlaanderen keert terug naar Lier

Oudste lerarenopleiding van Vlaanderen keert terug naar Lier

LIER – De oudste lerarenopleiding van Vlaanderen keert na 7 jaar terug naar Lier. AP Hogeschool zal vanaf september opnieuw leraren opleiden in de stad, in samenwerking met het Atheneum. Lier kent een lange onderwijstraditie, want de eerste Vlaamse normaalschool zag hier begin 19e eeuw het levenslicht. Ook in Turnhout en Mechelen strijkt AP Hogeschool neer.

In 2012 besliste AP Hogeschool om haar campus in Lier én de hele lerarenopleiding (Secundair onderwijs, Kleuteronderwijs en Lager Onderwijs) te verhuizen naar Antwerpen. De infrastructuur van de historische normaalschool was te verouderd en het onderhoud van het erfgoed werd te duur. Daarmee verdween na 195 jaar een echt instituut uit Lier. Koning Willem I richtte de Normaalschool in 1816 op als allereerste Vlaamse ‘Rijkskweekschool’ om zo het Nederlandstalig onderwijs naar een hoger niveau te tillen. Na de hervorming van het hoger onderwijs in 1995 werd het een vestigingsplaats van de Artesis Hogeschool (nu AP).

AP Hogeschool keert in september, na 7 jaar terug naar Lier met de verkorte bacheloropleiding Secundair Onderwijs. Niet naar de oude Normaalschoolsite – die krijgt de komende jaren een nieuwe invulling – maar naar de campus Anton Bergmann van het Atheneum Lier.

“Net zoals in onze andere lerarenopleidingen zal ook hier praktijk centraal staan.”  zegt Ingrid Van der Veken, departementshoofd Onderwijs en Training bij AP Hogeschool. “Dankzij de samenwerking met het Atheneum van Lier staan onze studenten meteen letterlijk met twee voeten in het werkveld. Het nieuwe traject in Lier biedt mensen die reeds een diploma hoger onderwijs hebben de mogelijkheid om al na een jaar voor de klas te staan. Interessant voor pas afgestudeerden, maar zeker ook voor wie al werkt en zijn carrière een andere wending wil geven.”

Ook Turnhout en Mechelen op de AP-kaart
AP Hogeschool breidt vanaf het komende academiejaar het aanbod van lerarenopleidingen ook uit naar Turnhout en Mechelen. Ingrid Van der Veken: “Dit nieuwe regionale aanbod is perfect voor studenten die niet rechtstreeks uit het secundair onderwijs komen. We zorgen er immers voor dat je werken en studeren kan combineren. Je volgt bijvoorbeeld les op de campus afgewisseld met afstandsleren. In dag- of avondonderwijs. Voor wie al in het onderwijs staat, is er een mogelijkheid om stage te lopen in de eigen school.”

Op woensdag 26 juni organiseert AP Hogeschool in Antwerpen, Mechelen en Turnhout van 18 tot 21u een infoavond waarop de nieuwe opleidingen worden toegelicht.

Op de foto: Ingrid Van der Veken (AP) en Christophe Van Wambeke (Atheneum Lier)