Ranst zet in op meer veerkracht tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid.

Ranst zet in op meer veerkracht tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid.

RANST – “Het leven zoals we dat kennen, wordt dit jaar serieus op zijn kop gezet door het coronavirus. Voor veel mensen gaat dit gepaard met onzekerheid, angst of stress. En dit kan voor hetmentaal welzijn ernstige gevolgen hebben. Zeker in combinatie met de gevolgen van
bepaalde maatregelen,” staat er in een persbericht van de Gemeente Ranst.

“Denk bijvoorbeeld aan sociale isolatie, moeilijkere toegang tot hulp,
het wegvallen van hobby’s en activiteiten, de onzekerheid over het werk. Het coronavirus heeft bijgevolg niet alleen gevolgen voor onze fysieke gezondheid, maar heeft dus ook een grote impact op de geestelijke gezondheid van de bevolking. Om deze onzekerheid goed door te komen, is de veerkracht van mensen cruciaal.”

“Van 1 tot 10 oktober willen we als gemeente Ranst tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid daarom de aandacht vestigen op het belang van veerkracht en de mate waarin we kunnen omgaan met stress, belangrijke gebeurtenissen, maar ook tegenslagen in het leven.”

“Veerkracht is meer dan ooit nodig en dat is precies waar we willen op inzetten. Veerkracht is positief, het zorgt ervoor dat je mentaal sterker staat en beter om kan met de dagelijkse stress en emoties die op ons afkomen. Zo kan veerkracht je beschermen tegen psychische problemen. Geestelijk gezond zijn belangt iedereen aan.”

Het thema van de 10-daagse is dit jaar opnieuw ‘Samen Veerkrachtig’: Zorg voor elkaar, zorg voor veerkracht. Ook de gemeente Ranst zet haar schouders onder dit initiatief. Dit jaar staan (online) ontmoeting en verbinding centraal.

“Tijdens de lockdown eerder dit jaar zagen we heel wat mooie initiatieven verschijnen die inspeelden op die verbondenheid (weliswaar vanop afstand) tussen mensen en daar gaan we tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid graag verder mee aan de slag. Op die manier kunnen we van onze gemeente een plek maken waar geestelijke gezondheid de aandacht krijgt die ze verdient”, zegt schepen van gezondheid Leen Baeten.

Zo zal het thema ‘Samen Veerkrachtig’ te lezen zijn op de voetpaden in onze dorpskernen. Op de ramen van onze eigen gebouwen vind je fijne woordspelingen, deugddoende boodschappen en quotes om even bij stil te staan. Met de spreukenactie willen we niet alleen een glimlach op het gezicht van mensen toveren, maar tegelijkertijd mensen doen
nadenken over hun mentaal welbevinden en het belang van sociale verbondenheid daarbij.

Je zal ook affiches met quotes zien hangen bij handelaars en mensen met vrije beroepen en in onze eigen gebouwen. Tot slot organiseren we ook een gratis online workshop ‘Fit in je hoofd’ op vrijdag 2 oktober. Inschrijving is verplicht, want er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Als er veel interesse is , komt er later mogelijk nog een tweede sessie.

Meer info vind je op www.ranst.be of www.samenveerkrachtig.be.