Roel Vermeersch (Open VLD) reageert op goedkeuring statiegeldalliantie

Roel Vermeersch (Open VLD) reageert op goedkeuring statiegeldalliantie

RANST – Uiteraard krijgt iedereen recht van antwoord en willen we met deze site alle informatie brengen wat er leeft tussen de meerderheid en oppositie.

Roel Vermeersch (Open VLD) wees ons erop dat het schepencollege reeds voor de gemeenteraad al was toegetreden tot de Statiegeldalliantie.  “Als je op de gemeenteraad aanwezig was geweest had je geweten dat het college (#openvldranst & #cd&vranst) reeds eerder al was toegetreden,” zegt Vermeersch. “Groen Ranst was hier niet van op de hoogte en kon dit ook nog niet weten. Gisteren hebben alle raadsleden dit nog eens kracht bij gezet!! Wat uiteraard het belangrijkste is ;).”

Maar daar is Kurt De Belder (Groen) het niet helemaal mee eens. Uiteraard is iedereen blij dat het agendapunt werd goedgekeurd. “Beste Roel Vermeesch, het voorstel om toe te treden tot de Statiegeldalliantie werd door Groen Ranst op zondag 14 januari aan het schepencollege bezorgd. In geen enkel schepencollege voor deze datum werd beslist om toe te treden tot de Statiegeldalliantie,” zegt Kurt De Belder.

“De beslissing om toe te treden tot de Statiegeldalliantie moet dus genomen zijn in het schepencollege van donderdag 18 januari. Daar zijn wij inderdaad niet van op de hoogte, omdat het verslag van dit schepencollege nog niet goedgekeurd werd. Maar het is wel zo dat de bespreking om toe te treden er pas kwam na ons voorstel. Het is blijkbaar moeilijk om de oppositie dit te gunnen. Maar laat het ons hierbij houden. Ik wil vooral het positieve bekijken. Alle fracties vinden het een noodzaak om toe te treden tot de Statiegeldalliantie om een duidelijk signaal te geven aan de Vlaamse Overheid om de problematiek van het zwerfvuil écht aan te pakken. Ik dank dan ook iedereen -ook de meerderheid- om dit voorstel goed te keuren.”

Ook Erik Fossez (N-VA) reageerde op de uitspraken: “Inderdaad, geen woorden maar daden! En wie er eerst was, wordt dan bijzaak..

De strijd is losgebarsten
Uiteraard wil ik als webmaster ook kort even toelichten en mijn persoonlijke opinie geven. Voor over het feit hoe de communicatie loopt. Van de partijen OPEN VLD en CD&V krijg ik achter geen reacties, geen persberichten toegestuurd.  Ondanks meerdere vragen per e-mail. De oppositie stuurt uiteraard steeds hun interpellaties en tussenkomsten door. Deze deel ik graag, maar als er reactie is van de meerderheid wil ik uiteraard ook deze informatie delen.

Ik denk dat dit het probleem een beetje is in de gemeente Ranst algemeen: communicatie. Gisteren verscheen er online nog een artikel hoe belangrijk het is om als bedrijf, maar dus ook als gemeentebestuur, in eerste instantie te communiceren met de ‘lokale pers’, later kan dit zelfs groter nieuws worden. Ook het feit dat men blijkbaar verplicht om aanwezig te zijn als pers op de gemeenteraad. Maar is de gemeenteraad wel zo toegankelijk?

Ontoegankelijkheid gemeenteraad in Vrieselhof
Het Vrieselhof ligt een beetje afgelegen, in het verleden werd dit al eens aangehaald op de gemeenteraad om toch eens te overwegen om dit te houden op toegankelijkere plekken voor de burger. Ik heb reeds meerdere malen dit bijgewoond. En eerlijk? Je komt binnen in het prachtige kasteel, de meerderheid zit rumoerig te praten in een bijzaaltje (de trouwzaal), de oppositieleden komen binnen langs de zaal voor het publiek. De meeste geven zelfs een hand. Als publiek zie je bijna niets van wat er zich afspeelt en wie aan het woord is.

Als de zitting dan start, komen burgemeester en schepenen toe langs de achterkant via een deur verbonden met het bijzaaltje. Als publiek kan je volgen via luidsprekers wat er gezegd wordt, al geeft dit het gevoel alsof je op het toilet zit in of een holle ruimte. En af en toe is het al eens geweest dat sommigen, al dan niet bewust, reageren zonder de micro aan te zetten. Dan heb je dit dus als publiek niet gehoord. Pech!

Het kasteel is daarbij nog eens ontoegankelijk voor mensen in een rolstoel en met de fiets of te voet in het donker, geeft dit niet echt een veilig gevoel om naar het kasteel toe te wandelen. Mensen die dus slechter te been zijn, in Ranst of Broechem of zelf Emblem wonen moeten al de wagen nemen om de “openbare gemeenteraad” te willen bijwonen.

Ik raad iedereen aan om de komende 5 maanden toch eens een raad bij te wonen. Eens te horen en te kijken… als je er geraakt tenminste.