Slechts 28,8 % heeft vertrouwen in lokaal bestuur

Slechts 28,8 % heeft vertrouwen in lokaal bestuur

VERKIEZINGEN 2018 – In de krant Gazet Van Antwerpen staat er vandaag een rapport van de tevredenheid over verschillende thema’s in Groot-Ranst. Verkeersdrukte, netheid en fietsveiligheid zijn punten waar de gemeente zeer laag op scoort.

Opvallend ook is het ‘vertrouwen in lokaal bestuur’. Op dit “gemeenterapport” van de krant waren er slechts 28,8 % van de deelnemers die echt vertrouwen hadden. De burgemeester Lode Hofmans (Open VLD) maakt zich hierin zorgen.

“Ik ben al sinds 1974 actief in verzekeringen. Dat is gebaseerd op vertrouwen en er is nog nooit een probleem geweest. Ook de schepenen waarmee ik bestuur zijn heel betrouwbare mensen. Dat cijfer raakt me, want het gaat dan wel over het hele gemeentebestuur, maar ik ben toch het uithangbord van die groep,” reageert hij in de krant.

Inwoners enorm gelukkig in Ranst
De burgemeester is wel blij dat 8 op de 10 inwoners blij te zijn om te wonen in Ranst. De verkeersdrukte is een begrijpelijke reactie zegt hij, want met twee snelwegen en verschillende gewestwegen krijgt de gemeente heel wat verkeer te slikken.

Schepen moet 192 keer schepencolleges verlaten
Kandidaat burgemeester Johan De Ryck (N-VA) snapt dat de burger klaagt over het vertrouwen. “Er worden infovergaderingen georganiseerd, maar de beslissingen zijn dan toch al genomen,” zegt hij in de krant.

De Ryck begrijpt ook dat inwoners de indruk hebben dat bouwvergunningen of bouwmisdrijven en de regels hiervan niet voor iedereen gelijk zijn. “Ik kan met een cijfer aantonen dat er heel wat belangenvermenging is in onze gemeente. Zo is er een schepen dat in 192 van de 225 schepencolleges de vergadering moest verlaten wegen betrokkenheid en zo krijgt men die indruk.”

“In de periode januari 2013 tot en met augustus 2018 kwam het college van burgemeester en schepenen 225 maal samen. In totaal moest Open VLD schepen Roel Vermeesch 192 maal de vergadering verlaten, burgemeester Lode Hofmans 53 maal, CD&V schepen Tine Muyshondt 34 maal en CD&V schepen Fernand Bossaerts 17 maal wegens belangenconflicten,” zegt N-VA.

Lees het volledige artikel: