Supply Point ‘Peover camp’ in Fort Wommelgem

Supply Point ‘Peover camp’ in Fort Wommelgem

WOMMELGEM/PUURS – Een Amerikaans militair kamp in 1944, ergens achter de linies, na de landing in Normandië. Een plaats waar materiaal en manschappen konden bijkomen van de doorstane gevechtsemoties … Een Supply Point ‘Peover camp’.

Vandaag, 6 augustus, en 7 augustus slaat de vereniging Historical War Wheels uit Puurs al voor de 15de maal haar tenten op in Fort 2. Deze organisatie slaagt er telkens weer in om een prachtig geallieerd kamp na te bouwen: een veldkeuken, telefooncentrale, MP-post, Rode Kruiseenheid, een voertuigonderhoud-depot … Je kan het allemaal komen bekijken, samen met een ruime verzameling aan uniformen, voertuigen, uitrusting, tenten en ander materiaal dat onze bevrijders gebruikten tijdens de donkere oorlogsjaren.

Je kan het legerkamp gratis bezoeken op zaterdag van 9 tot 18 u. en op zondag van 10 tot 17 u. In het kamp waan je je onmiddellijk in een totaal andere wereld. Patrouilles stappen voorbij, tanks rijden af en aan en zelfs de achtergrondmuziek dateert uit die periode. Alle deelnemers lopen de ganse dag rond in originele uniformen en maken van het kamp een realistisch gebeuren.

Het doel van deze openluchttentoonstelling is duidelijk: de oorlog mag nooit vergeten worden. Jongeren hebben er alle belang bij te zien en te ervaren in welke moeilijke omstandigheden en met welk primitief materiaal de geallieerden de vijand moesten bestrijden. Hun offers en die van vele burgers en verzetsstrijders moeten daarom altijd herdacht worden.

Ook de musea in het buitenfort zetten dit weekend hun deuren open. Het loont zeker de moeite om ook daar even te passeren.

www.hww.be

www.facebook.com/hww.be