Update heraanleg Liersebaan (N14) en verhogen brug Albertkanaal

Update heraanleg Liersebaan (N14) en verhogen brug Albertkanaal

MASSENHOVEN – De werken aan de Liersebaan in de richting van Lier, tussen de brug over de snelweg en de brug over het kanaal, liggen sinds het bouwverlof stil. Dat komt door onstabiele grondlagen die de bouw van de keermuur voor het nieuwe fietspad richting jaagpad bemoeilijkt. Momenteel voeren we bijkomend grondonderzoek uit om een gepaste funderingstechniek te bepalen. Omwille van de complexiteit van de situatie duurt dat onderzoek langer dan gepland. Wij hopen de resultaten begin november te weten. Daarna kunnen we ook een nieuwe planning opmaken.

De aannemer werkt wel volop verder aan de autotunnel onder de toekomstige op- en afrit van de E313 richting Antwerpen. Mits gunstige werf- en weersomstandigheden zou die tunnel half november klaar moeten zijn. Daarna kan de aannemer starten met de effectieve aanleg van de nieuwe op- en afrit.

Werken brug Albertkanaal: update
Ondertussen is er ook nieuws vanuit Spanje: volgens de huidige planning zouden de eerste onderdelen van de nieuwe brug over het Albertkanaal eind oktober per boot richting werf vertrekken. Dat betekent dat de bouw van de brug op de tijdelijke locatie binnenkort zou kunnen opstarten. Vanaf maandag 21 oktober zal aannemer Besix op beide oevers alvast de bouwkranen opstellen. Die kranen zijn nodig om de brug meteen boven het kanaal te bouwen, in plaats van ze volledig te monteren op een terrein langs het kanaal. Loopt alles volgens plan, dan kan in het voorjaar 2020 de nieuwe brug op haar tijdelijke locatie in gebruik genomen worden.
Jaagpad rechteroever (kant Zandhoven) opnieuw afgesloten vanaf maandag 21 oktober
Omdat de bouw van de brug op de tijdelijke locatie tot op vandaag niet kon doorgaan, werd het jaagpad op de rechteroever (kant Zandhoven) de afgelopen maanden opengesteld voor fietsers. Wanneer vanaf maandag 21 oktober de bouwkranen worden gemonteerd, wordt ook het jaagpad opnieuw afgesloten. Er kan dan geen fietsverkeer onder de brug passeren. Fietsers op de rechteroever volgen een korte omleiding via de Vaartstraat en de Kerkstraat. Het jaagpad aan de overzijde (kant Lier) blijft zoals vandaag afgesloten. Fietsers tussen Lier en Zandhoven volgen nog steeds een omleiding via de brug van Viersel. Deze omleidingen blijven gelden tot het einde van de werken.

Voor het gemotoriseerd verkeer verandert er niets. Op de Liersebaan kan verkeer in elke richting over één rijstrook rijden. Via tijdelijke rijstroken op de toekomstige carpoolparking is de op- en afrit richting Antwerpen maximaal bereikbaar.