Vanaf vandaag kilometerheffing op N14

Vanaf vandaag kilometerheffing op N14

EMBLEM/ZANDHOVEN – Vanaf vandaag zal er kilometerheffing zijn voor vrachtwagens op N14, dit vanaf de afrit E34 in Zoersel tot aan de ring van Lier. Burgemeester Lode Hofmans (Open VLD) van Ranst en Luc Van Hove (CD&V) van Zandhoven klaagden dat er sinds de invoering van de heffing op snelwegen de files op de N14 toenamen.

“Zo was er dagelijks een file van Emblem tot in Zandhoven en omgekeerd,” zegt Hofmans op ATV. Na een onderzoek van het departement Mobiliteit en Openbare werken bleek dat er 50 % meer vrachtwagens de N14 als ideale sluipweg zagen. Minister Ben Weyts (N-VA) besliste daarom om deze heffing ook in Zandhoven en Ranst uit te breiden. Dit is voorlopig de enigste uitbreiding in de provincie.

De burgemeester van Zandhoven vreest echter dat er nog meer zwaar verkeer de kleinere wegen zal nemen in plaats van de gewestweg. In oktober reageerde Schepen van veerkeer Tine Muyshondt (CD&V) nog in GVA: “De vraag is hoe definitief dit al beslist is, want wij waren nog niet op de hoogte.”

Heraanleg N14
In juli 2018 start men ook aan de heraanleg van de N14, in een eerste fase starten de werken vanop de Vaartstraat in Zandhoven tot aan het tankstation aan de oprit van de E313. In een latere fase zal ook de weg worden aangepast tot aan de Nijlensesteenweg, deze start ten vroegste in 2021.