Veel aanwezigen op inhuldiging Jules Persynpad

Veel aanwezigen op inhuldiging Jules Persynpad

BROECHEM – De raad toerisme, de erfgoedraad Ranst, de werkgroep Jules Persyn en HK Brucheem hebben het voorbije jaar de koppen bij elkaar gestoken om de bestaande toeristische themawandeling ‘Jules Persynpad’ (Broechem)  in een nieuw kleedje te steken.

Meer dan 100 aanwezigen genoten afgelopen zondag met volle teugen van de feestelijke inhuldiging van het vernieuwde ‘Jules Persynpad’. Gemeentelijke notabelen, afvaardiging uit Wachtebeke (zijn geboortedorp), geïnteresseerde bewoners van WZC Czagani, maar ook een ruime delegatie uit de familie kwamen naar de feestzaal van WZC Czagani voor dit eerbetoon.

Geboren in Wachtebeke, maar nu een echte Broechemnaar
“De aanwezigen werden ludiek verwelkomd door de ‘Antwerp & District Pipe band.’ Tijdens het officiële gedeelte werd door diverse sprekers toelichting gegeven over de literatuurhistoricus Jules Persyn die vandaag misschien wat vergeten is, maar die wel een blijvend spoor heeft nagelaten in het landelijke Broechem.,” vertelt Karen Wallebroek van de toeristische dienst.  “Geboren te Wachtebeke maar verhuisd naar Broechem voelde hij zich ook een echte  Broechemnaar en dat is dan ook de insteek van de wandeling (7.5 km) door de dorpskern en langsheen het natuurschoon in Broechem.”

Foto: Danny Huygens
Foto: Danny Huygens

Belangrijke locaties in heel het dorp
Een verkort traject werd onder muzikale begeleiding door een drietal groepen verkend door de dorpskern, langs het borstbeeld dat in 2004 is ingehuldigd, langs zijn beide huizen, en langs het kerkhof waar hij rust. Bij de bezienswaardigheden en monumenten die van belang waren in het leven van Jules Persyn werd onder deskundige leiding erfgoed gerelateerde toelichting gegeven.

 

Bij de monumenten en bezienswaardigheden kunnen geïnteresseerden op de informatieborden meer toelichting lezen. Via een QR-code kan je meer relevante informatie raadplegen.

Vanaf vandaag kan je een gratis brochure afhalen op de dienst toerisme (GC Den Boomgaard, Antwerpsesteenweg 43, 2520 Ranst) of aan de balie van het gemeentehuis (G. Peetersstraat 7, 2520 Ranst).

Bekijk hier meer foto’s.

PRAKTISCH:
Afstand: 7.5 km
Start en einde: Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk Broechem

Markering: Oranje met aanduiding ‘Jules Persynpad’. Vanwege de ondergrond is de route niet geschikt voor buggy’s en rolstoelgebruikers.

Meer info: https://www.ranst.be/jules-persynpad