Vereniging vleermuizenreservaat vraagt respect voor natuur

Vereniging vleermuizenreservaat vraagt respect voor natuur

OELEGEM – Bij zonnige dagen trekt het fort te Oelegem heel wat jongeren naar de gracht voor de nodige verfrissing. De vereniging van het vleermuizenreservaat is niet blij met de bezoekers die de natuur vervuilen met geluid en afval en vraagt om respect voor de omgeving.

“het Fort Oelegem is in de allereerste plaats een vleermuizen- en natuurreservaat. De talrijke personen die de laatste dagen spelen op het water en vaak ook luide muziek draaien, verstoren de natuur en de vele unieke water- en broedvogels, waaronder waardevolle soorten zoals de ijsvogel,” zegt de vereniging op hun Facebookpagina.

Privé-eigendom niet toegankelijk en verboden
“Het forteiland, de gracht en de oever aan weide en straatkant zijn privé-eigendom, beheerd door Natuur 2000 vzw en haar Werkgroep Fort Oelegem. Betreden van het forteiland en de bijhorende gracht, is sowieso bij wet niet toegelaten zonder onze toestemming. De zwaarst vastgestelde overtredingen zijn: sluikstort, vandalisme op het fort, illegale en gevaarlijke kampvuren bij droogte en inbraken en diefstallen.”

Risico op verdrinking en onontplofte munitie
“Het zwemmen en betreden van het fortdomein is bovendien levensgevaarlijk. Er bestaat een groot risico op verdrinking, onderstroming in het water, gevaarlijke obstakels, scherpe prikkeldraad en onontplofte munitie onderwater. Ook het ondernemen van halsbrekende klauterpartijen in bomen om in het water te springen en het rondlopen in en op het fortgebouw vormen een groot risico. Zeker voor personen die geen kennis hebben over het terrein.”