VERKIEZINGEN 2018. Nieuwe coalitie na volgende verkiezingen?

VERKIEZINGEN 2018. Nieuwe coalitie na volgende verkiezingen?

VERKIEZINGEN 2018 – In verschillende gemeenten voel je de verkiezingskoorts nu al stijgen, partijen stellen lijsttrekkers voor, nieuwe kandidaten. Voorlopig is het in Ranst nog stil, is het stilte voor de storm? Of blijft het zoals het was?

Al sinds 2000 is Oelegemnaar Lode Hofmans (Open VLD) burgemeester. Na de verkiezingen van 2012 vormden Open Vld (8 zetels) en CD&V (5 zetels) een zogenaamde “rooms-blauwe” coalitie. Deze had een meerderheid in de gemeenteraad van 13 op 25 zetels.

Tijdens de verkiezingen van 2012 gebeurde er iets opvallend, de partij N-VA kreeg ineens 9 zetels in de gemeenteraad. De partij werd toen zelfs niet gevraagd om een coalitie te vormen.

Gesprekken mogelijk?
”Wij zijn niet vergeten dat we in 2012 niet eens werden uitgenodigd voor coalitiegesprekken”, zegt Johan De Ryck, fractievoorzitter van N-VA in Het Laatste Nieuws. “Hadden we toen tachtig stemmen meer gehaald, dan was er mathematisch geen meerderheid zonder ons mogelijk geweest. Hopelijk kunnen we in 2018 dus nog een beetje groeien. Ik heb trouwens de indruk dat Open Vld en CD&V deze keer wel open zullen staan voor gesprekken.”

Hofmans verschoot in 2012 toen hij heel wat minder voorkeursstemmen kreeg. “Ik ben voor het eerst verkozen in 1988 en mijn voorkeurstemmen zijn tot nu toe altijd gestegen. Bij de laatste verkiezingen kreeg ik net geen 1.800 stemmen achter mijn naam,” reageerde hij in HLN.

Worden kaarten door elkaar gehaald?
Hofmans beseft dat het in 2018 wel eens spannend kan worden. “We hopen dat het nationale N-VA-effect minder zal spelen dan vorige keer, al heb ik er totaal geen zicht op of dit echt zo zal zijn,” zegt hij in HLN.  “We werken al geruime tijd goed samen, maar over een nieuwe samenwerking is eigenlijk nog met geen woord gerept. Laat ons eerst maar eens afwachten hoe de kiezer de kaarten schudt.”