Verplichte nummerplaat voor bromfietsen

Verplichte nummerplaat voor bromfietsen

BIN-INFO – Vóór 11 december 2016 moet elke bromfiets en lichte vierwieler voorzien zijn van een kentekenplaat.

Deze van de nummerreeksen:

  • S-ABC-001 (klasse A max 25 km/u).
  • S-BAB001 (klasse B max 45 km/u).
  • S-UAB001 (lichte vierwieler max 350kg).

Een uitzondering wordt gemaakt voor elektrische rolstoelen, zij hebben geen nummerplaat nodig. Dat is evenmin het geval voor segways, elektrische autopeds, pocket bikes en elektrische fietsen. Behalve als de de motor een snelheid meer dan 25 km/u en maximaal 45 km/u produceert.

Waarom?

België was het laatste Europese land waar een nummerplaat nog niet voor alle bromfietsen verplicht was. De nummerplaat moet het voor de politiediensten makkelijker maken om te verbaliseren bij een verkeersovertreding.

Hoe werkt het?

  • Om je bromfiets in te schrijven, heeft de Directie Inschrijving Voertuigen (DIV) het gelijkvormigheidsattest nodig. Heb je dit niet meer, dan kan je bij de politie een ‘Attest van verlies gelijkvormigheidsattest/COC Bromfietsen en lichte vierwielers’ halen.
  • Ga met dit gelijkvormigheidsattest naar een bpost-kantoor (geen postpunt!!!), waar de bediende de voertuiggegevens zal registreren op het inschrijvingsformulier.
  • Je krijgt het inschrijvingsformulier mee: vul het in, onderteken het en bezorg het aan je verzekeraar. Je verzekeraar verzendt de voertuiggegevens naar de DIV. Je krijgt een uitprint van de regularisatietransactie. Houd zelf het ondertekend inschrijvingsformulier bij volgens de geldende regels van WebDIV.

De regularisatieprocedure kost € 42 dit zijnde gegevensregistratie door bpost, verzending van de kentekenplaat en het kentekenbewijs. Dit alles te betalen aan de postbode bij aflevering van de kentekenplaat.