Vier weekends herstellingswerken op E313 richting Antwerpen tussen Ranst en Wommelgem

Vier weekends herstellingswerken op E313 richting Antwerpen tussen Ranst en Wommelgem

RANST/WOMMELGEM – Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vernieuwt vanaf 6 oktober gedurende vier weekends het asfalt van de E313 richting Antwerpen tussen het verkeersknooppunt in Ranst en het op- en afrittencomplex in Wommelgem. In vier fasen vernieuwt het AWV de rechtse en de middenrijstrook die door spoorvorming zijn aangetast. Dat moet zorgen voor een veiliger en comfortabeler wegdek. De werken worden enkel ‘s nachts uitgevoerd om de hinder voor het verkeer zoveel mogelijk te beperken. Overdag blijven drie rijstroken beschikbaar, ’s nachts kan het verkeer slechts over één rijstrook. Van de werken wordt gebruik gemaakt om nieuwe vangrails te plaatsen op de toerit naar het tankstation in Ranst. Dit moet het gevaarlijke foutparkeren van trucks op de pechstrook tegengaan.

Veiliger wegdek na wegwerken spoorvorming
De rechtse en middenrijstrook van de autosnelweg E313 tussen Luik en Antwerpen vertonen al geruime tijd spoorvorming in de richting van Antwerpen tussen het verkeersknooppunt in Ranst en de Antwerpse ring (R1). Die sporen zijn gevaarlijk voor auto’s en motoren omdat ze een invloed hebben op het stuurgedrag van de auto of de motor. Om het comfort en de veiligheid van alle weggebruikers te garanderen, moet Wegen en Verkeer beide rijstroken tussen het knooppunt in Ranst en het op- en afrittencomplex Wommelgem (nr. 18) dringend vernieuwen. Tegelijkertijd zullen er langs de toerit naar het tankstation van Q8 bijkomend vangrails voorzien worden. Deze moeten een einde stellen aan de gevaarlijke praktijk van vrachtwagens die op de pechstrook langs de toerit parkeren.Drie nachten werken, vier weekends op rij
Wegen en Verkeer werkt aan de weg vanaf vrijdag 6 oktober en dit gedurende vier weekends op rij. De werfzone wordt ingedeeld in vier fasen, waarbij gedurende elk weekend één fase wordt uitgevoerd. Tijdens de eerste twee weekends wordt gewerkt van de samenvoeging van de E313 en de E34 tot het tankstation van Ranst. Tijdens de laatste twee weekends situeren de werken zich tussen het tankstation en het rond punt van Wommelgem. De werken volgen alle weekends hetzelfde stramien:

  • Vrijdagnacht wordt gewerkt tussen 21u en 9u. Dan wordt het bestaande wegdek verwijderd
  • Zaterdagnacht wordt er gewerkt tussen 21u en 11u en wordt de rijweg onder de toplaag hersteld.
  • Zondagnacht worden tussen 22u en 5u een nieuwe toplaag en markeringen aangebracht.

Overdag wordt niet gewerkt om zoveel mogelijk rijstroken te kunnen vrijgeven voor het verkeer.

Op onderstaande kaarten vindt u een overzicht van de fasering en de vier fasen in detail.

Overzicht fasering:

 

Fase 1 en 2:

 

Fase 3 en 4:

Aanzienlijke hinder verwacht
De tijdstippen waartussen gewerkt wordt zijn bewust gekozen om de hinder zoveel mogelijk te beperken. Wanneer er ’s nachts wordt gewerkt, beschikt het verkeer richting Antwerpen tussen Ranst en Wommelgem over minstens één rijstrook. Overdag worden, door gebruik te maken van de busbaan, steeds 3 rijstroken beschikbaar gehouden voor het verkeer. De werfzone blijft echter afgesloten. Tijdens het eerste weekend van 6 tot 8 oktober wordt het tankstation van Q8 ’s nachts afgesloten voor het verkeer. Tijdens de andere weekends blijft het tankstation bereikbaar. De op- en afrit aan het rond punt van Wommelgem blijven steeds open.

Het Vlaams Verkeerscentrum en het Agentschap Wegen en Verkeer verwachten aanzienlijke hinder tijdens de werken. Verkeer van Hasselt naar Gent wordt aangeraden via Brussel te rijden.

Werken weersafhankelijk
Asfalteringswerken zijn altijd sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Daarom zal Wegen en Verkeer elke woensdag beslissen of er tijdens het volgende weekend wordt gewerkt. Bij slecht weer wordt het werk uitgesteld tot het volgende weekend. Op deze webpagina kan u steeds de meest actuele informatie terugvinden.