Waarom is het vandaag Verloren Maandag?

Waarom is het vandaag Verloren Maandag?

REGIO – Vandaag eet bijna iedereen in het Antwerpse een worstenbrood of een appelbol. Maar vanwaar komt dit? Over de herkomst van dit gebruik doen vele verhalen en stadslegendes de ronde, het ene al wat accurater omspringend met de historische informatie dan het andere. Weet jij wat de juiste is?

De ambtenaren?
Al in Middeleeuwse akten werd de vermelding gedaan van de woorden ‘Lundi Parjuré’, of ‘Verzworen Maandag’. Op verloren maandag legden de ambtenaren hun eed af en dan werd er niet gewerkt. De dag was dus ‘verloren’, daarom maakte men er toen maar ineens een feest van ter ere van de eedaflegging. Om dat de stad dit feest betaalbaar wilde houden kreeg iedereen in die tijd goedkope vleesbroodjes.

Hapje om de dorst op te wekken?
Er is ook een variant op het verhaal van de ambtenaren. De gilden wilden rond de 18de eeuw hun eigen nieuwjaarsfeest organiseren. Dat deden ze op ‘Verloren Maandag”. Hierdoor werkten de ambachtslui ook niet op die dag.

Ook het voorlezen van gildeboeken, met daarin de rechten en plichten van de ambachtslui, zou tot een ‘Verloren Maandag’ geleid hebben. De patroon zou daarna de gildeleden trakteren op een borrel.

De ambachtslui trokken hiervoor naar een lokale herberg, deze gaven de klanten hapjes om de dorst op te wekken. Dus hierdoor trakteerden ze,in samenwerking met de lokale slagers en bakkers, op vlees en brood. Om de kosten te drukken gebruikten ze hiervoor vette vleessoorten die verwerkt werden tot wordt en soms verpakt in deeg.

Overschotten van vlees en brood?
Er is ook een bron die verwijst naar de Antwerpse haven. De havenarbeiders mochten traditioneel de maandag na de eerste zondag na Driekoningen iets drinken op kosten van de baas. Hierbij kregen ze iets warms te eten en om de kosten te drukken gebruikte men onverkoopbaar brood en vlees.

Hier zou dan ook de oorsprong liggen aan de specifieke naam, door dat ‘verloren brood’. De appelbol is later gewoon aan het gebruik zijn toegevoegd, om ook zoetebekken de keuze tussen zoet en hartig te geven.