Wensbussen op verschillende plekken in Ranst

Wensbussen op verschillende plekken in Ranst

RANST – Op maar liefst 12 plaatsen in Ranst staan wensenbussen verspreid. Die komen daar in het kader van een initiatief van het Netwerk Vrijetijdsparticipatie van de gemeente Ranst.

“Dat netwerk werd opgericht in het kader van het ontwikkelen van een vrijetijdsaanbod passend bij mensen met een laag inkomen. Wereld-Delen vroeg de samenwerking aan met de gemeente Ranst toen bleek dat de subsidies zouden wegvallen voor individuele vrijetijdsaanvragen voor deze doelgroep. Gelukkig gingen OCMW en gemeentebestuur daar mee akkoord,” zegt Chris Nollet van Wereld-Delen.

Pretpakketten
“Omdat corona het vrijwel onmogelijk maakte om gewone vrijetijdsactiviteiten aan te bieden in eigen streek werd naar een alternatief gezocht. Zo ontvingen deze gezinnen in juni een pakket met allerlei vrije tijdssuggesties. Omdat het budget het toeliet kon tegen het jaareinde het “Pretpakket” worden ontwikkeld. Ontmoetingsgroep De Knoesels en het Rap op Stap Voordelenbureau De Kers (van Wereld-Delen) verzamelden allerlei ideeën en werkten die uit samen met het Welkomhuis (van OCMW) in Oelegem.”

“Zo ontstonden drie elementen in één Pretpakket: een pretdoos, énkel bestemd voor de doelgroep zelf, vol met creatieve ideeën voor jong en oud, mét de nodige middelen voor enkele van die ideeën erin vervat, spel- en tekenmateriaal en nog wat snoeperijen. Het werd een onverhoopt succes waar zeer veel ontvangers enthousiast op reageerden. De toffe bekleding van de pretdoos werd door vrijwilligers van het Welkomhuis uitgevoerd.”

Korte zoektochten in elke deelgemeente
De vrijwilligers van het Welkomhuis werkten ook de vier zoektochten uit, één in elke deelgemeente. Het zijn korte fotozoektochtjes die iedereen uit het huis willen lokken in feest- en coronatijd, per bubbel weliswaar (+ maximaal 1).

Wensbriefkaartenactie in wensenbussen
“Na de pretdoos en de vier fotozoektochten is er ook nog de wensbriefkaartenactie. Iedereen kan via de wensenbussen wenskaarten laten bezorgen aan personen die dit in deze coronakersttijd goed kunnen gebruiken. Dat gebeurt anoniem. Iedereen mag kerstkaarten maken, er al dan niet een persoonlijke wens op schrijven, maar de bestemming blijft anoniem. Suggesties voor wie de kaarten bestemd zijn kan men toevoegen in een aparte enveloppe; postzegels trouwens ook.”

“De organisatoren zorgen ervoor dat de bezorgde kaarten en wensen – eerlijk over de vier deelgemeenten verdeeld – bezorgd worden aan personen, die hier zeker blij mee zullen zijn.”

“Voor Wereld-Delen past deze actie ook binnen het project Op de Drempel, dat mensen tracht te bereiken die het door corona extra moeilijk hebben.”

Meer info over deze actie: bij Karen Wallebroek (Toerisme Ranst), Eline Van Mechelen (Welkomhuis) en De Kers (Wereld-Delen) of het Pretpakket. Of “pretpakket2020@gmail.com“.