Zwerfvuilactie op de de Keer

Zwerfvuilactie op de de Keer

WOMMELGEM/OELEGEM – “Op De Keer geen zwerfvuil en geen industrie!” met deze slogan wil het burgeractiecomité Red De Keer aandacht vragen op zaterdag 3 april tijdens een opruimactie van afval.

“De Keer is de grote open ruimte op de grens van Wommelgem en Oelegem, waarvan de Vlaamse regering een enorme grote industriezone wil maken in het kader van het ENA (Economisch Netwerk Albertkanaal). Die plannen dateren al van 2004, maar botsten uiteindelijk met de realiteit van een onmogelijke ontsluiting via de overvolle E313,” zegt burgeractiecomité Red de Keer.

“Het burgeractiecomité Red de Keer voerde al die jaren actie en voelde regelmatig de politieke partijen aan de tand – zie www.reddekeer.be. In december vorig jaar zette een besluit van de regering de hele trein opnieuw in gang. En dit keer zou het menens kunnen worden, eens Oosterweel en de geplande nieuwe snelweg A102 tussen Ekeren en het rondpunt Wommelgem werkelijkheid zijn geworden.”

Verschillende acties tegen industrie
“Dus stak ook Red de Keer opnieuw een tandje bij en de koppen bij elkaar, en plannen ze met een nieuwe enthousiaste ploeg verschillende acties. Doel: de dreiging die boven de Keer hangt onder de aandacht brengen, en publiek en politici overtuigen van de waarde van dit gebied voor de hele regio, als grootste groene open ruimte ten oosten van Antwerpen. Het beoogde soort industrie, overslagcapaciteit, hoort immers thuis in de haven zelf, en niet op zulke korte afstand ervandaan. Ook de stikstofproblematiek, de bouwshift en het klimaatbeleid zijn nieuwe sterke tegenargumenten.”  

In februari was de belangstelling voor een digitale infoavond van Red de Keer zo groot dat voordien de inschrijvingen moesten afgesloten worden, maar de opnames van de vier sprekers zijn nog te bekijken op het youtube kanaal van Red de Keer. 

De vele sympathisanten van Red de Keer werken mee op de jaarlijkse “lenteschoonmaak” van de “Mooimakers” (dit jaar van 20/3 tot 3/4 – zie www.mooimakers.be).  Het actiecomité roept ook de vele supporters die buiten het gebied zelf wonen op om hun hart voor de Keer te tonen en een handje te komen toesteken. 

Vrijwilligers nog steeds welkom
Wegens corona moet iedereen vooraf inschrijven via een mail naar reddekeer@live.be of een telefoontje naar Nick op 0478 25 68 29. Je krijg dan ten laatste op 2 april per mail of via telefoon jouw toegewezen route en plaats van afspraak, want er moet door corona in groepjes van max. 4 worden tewerk gegaan, kinderen onder 12 j niet inbegrepen.

Nadien brengt Red de Keer alle afval samen op een centrale plaats voor de persfoto’s, met als boodschap: wij willen een Keer zonder zwerfvuil en zonder fabrieken!